Zapraszam Was na klasyczny przepis na stek wołowy z zielonym pieprzem, czyli fileto al pepe verde. W przypadku steków kluczową kwestią jest jakość mięsa. Od zawsze podkreślam, że jeśli wołowina nie charakteryzuje się znakomitą jakością, cały nasz wysiłek idzie na marne, nie wspominając już o poniesionych kosztach. Aby wykonać przepis musicie zaopatrzyć w marynowany pieprz. Ja użyłam kolorowy marynowany pieprz, ale nie będziecie mieć żadnych trudności aby nabyć również zielony marynowany pieprz. Zakładając, że macie kawałek dobrego mięsa (możecie użyć również rostbef), wymagany rodzaj pieprzu oraz resztę składników, opowiem Wam jak przygotować danie. Ja lubię mięso średnio wysmażone, ale stopień jego wysmażenia zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Więcej informacji na temat poszczególnych stopni wysmażania steków znajdziecie TUTAJ.
Przepis wykonuje się bardzo szybko, aby go wykonać najlepiej rozpocznijcie pracę od przygotowania wywaru wołowego. Następnie można zacząć przygotowywanie steków. Tym razem steki nie będą grillowanie. Steki zostaną usmażone na oliwie z dodatkiem masła. A zatem na patelnię dodajcie oliwę (1) oraz masło (2), kiedy staną się gorące, dodajcie steki (3).
Steki wysmażcie tak jak lubicie (4), a następnie dodajcie sól do smaku (5). Flambirowanie. Teraz steki polejcie brandy lub koniakiem (6). Jeśli korzystacie z palników gazowych, wówczas wystarczy przechylić patelnię, aby alkohol się zapalił. W innym przypadku musicie użyć jakiś rodzaj zapalnika.
Dzięki flambirowaniu stek nabierze dodatkowego aromatu (7). Po kilku sekundach ogień zgaśnie, wtedy wyjmijcie steki na talerze oprószone mielonym czarnym pieprzem (8). Teraz wlejcie na patelnie przygotowany wcześniej wywar wołowy (9).
Dodajcie również śmietanę (10). Sos musicie zredukować, tak aby zgęstniał. W międzyczasie dodajcie do sosu ziarenka marynowanego pieprzu (11). Na samym końcu włóżcie do sosu przygotowane wcześniej steki (12), obtoczcie je sosem, gotujcie jeszcze całość przez kilka chwil i danie gotowe. Steki należy podawać z sosem wraz ziarenkami marynowanego pieprzu. Pyszne !
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Steki przeznaczone do smażenia jak i do grillowania powinny posiadać temperaturę zbliżoną do temperatury pokojowej, a zatem pamiętajcie, aby mięso odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.