![]() |
Steki wołowe w sosie winnym to szczególna kompozycja, którą polecam wziąć pod uwagę przygotowując świąteczne lub okolicznościowe menu. W tym przepisie bardzo ważnym jest sos, który wykonuje się na bazie czerwonego wytrawnego wina. Gotowy sos do steku wołowego musi posiadać kremową konsystencję ciemny czekoladowo- rubinowy kolor. Konsystencja sosu jest wypadkową redukcji lekkiego wywaru mięsnego lub warzywnego i dodatku masła, z kolei kolor sosu jest wynikiem redukcji wina, koncentracji jego pigmentów oraz dodatku octu balsamicznego. W smaku, sos winny powinien zawierać leciutką maślaną nutę. Ponadto sos nie może być ani kwaśny i ani cierpki dlatego w razie potrzeby należy go dosłodzić. Klasycznym połączeniem dla sosu z czerwonego wina wysoki stek z polędwicy wołowej. Można również użyć steku z rostbefu, najważniejszym jest, aby jakość mięsa była znakomita. Do steku wołowego w sosie z czerwonego wina proponuję odrobinę smażonych ziemniaków ze skórką, szalotki, które zostały uperfumowane tymiankiem. Bardzo polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować sos z czerwonego wina na początku musicie na patelni rozpuścić masło (1). Następnie dodajcie wywar (2) oraz wino (3). Ja użyłam 250 ml wina. Należy wziąć pod uwagę, że w przypadku win lekkich wskazana ilość może być niewystarczająca, co będzie można ocenić zarówno po kolorze sosu jak i smaku.
![]() |
![]() |
![]() |
Całość musicie mocno zredukować do otrzymania kremowej konsystencji. Do smaku dodajcie mielony pieprz (4). Nie polecam dodawać najtańszego octu balsamicznego czyli tak naprawdę octu winnego barwionego karmelem, w przypadku braku octu balsamicznego DOP, najlepiej użyć kremowy ocet balsamiczny, który jest powszechnie dostępny w handlu (5). Ten składnik dodajcie w końcowej fazie gotowania sosu. Usmażcie steki (6). Steki możecie usmażyć beztłuszczowo na patelni do grillowania lub na nieprzywierającej patelni na oliwie z dodatkiem masła.
![]() |
![]() |
![]() |
Wysmażone steki włóżcie na kilka chwil do ciepłego sosu winnego i obtoczcie nim mięso (7). Przygotowanie przystawki. Ziemniaki umyjcie i pokrójcie na ćwiartki. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia (8). Smażenie jest płytkie, zatem potrzeba niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajcie szczyptę soli morskiej oraz pokrojone ziemniaki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Ziemniaki musicie smażyć pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu je mieszając (10). W połowie czasu smażenia dodajcie na patelnię szalotki oraz gałązki tymianku (11). Usmażone warzywa wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu (12). Steki podawajcie polane kremowym sosem winnym wraz z przygotowanymi warzywami.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Dobrym zwyczajem jest aby do tego rodzaju dań podać wino, które zostało użyte do jego przygotowania. Dla gości jest to również gwarancja jakości użytych w daniu składników.