Dajcie mi znać czy smakowała Wam surówka z białej kapusty z marchwią, cebulą w zalewie ostro-słodkiej. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowała, a jako że podałam ją z kotletami, to w zasadzie surówka zeszła na pniu. Surówkę tego typu znajdziecie również w popularnych sieciówkach, a już na pewno w barze u Chińczyków.
Przepis jest intuicyjny, sądzę jednak, że ilości składników przeze mnie podane, przydadzą się Wam podczas przygotowania tej przystawki. Surówkę z białej kapusty polecam przygotować w większej ilości, szczególnie do dań głównych mięsnych, ale nie tylko. Surówka, jest gotowa zaraz po jej przygotowaniu, a jeszcze lepsza jest po kilku minutach spędzonych w lodówce. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania zalewy do surówki. Do garnka dodajcie olej, ocet, cukier i sól. Całość zagotujcie i pozostawcie do wystudzenia (1). W tym czasie drobno poszatkujcie kapustę oraz zetrzyjcie na tarce marchew obraną z łupin (2) (3).
Cebulę obierzcie łupin, pokrójcie ją w piórka i dodajcie do surówki (4). Dodajcie również natkę pietruszki. Kiedy zalewa będzie zimna dodajcie ją do surówki i całość wymieszajcie (5). Na koniec jeszcze pieprz do smaku i surówka jest gotowa (6). Smacznego.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję