PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-07-25

Sypana Szarlotka

Sypana Szarlotka
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 24 cm
 
Przeczytaj również: Jak przeliczyć formy do ciasta

Mam dla Was piękny przepis na szarlotkę. Przepis jest bardzo łatwiutki, bo to jest sypana szarlotka, warto jednak zaznajomić z tajemnicami tego przepisu. Ciasto na szarlotkę wykonałam z mąki krupczatki z dodatkiem proszku do pieczenia, brązowego cukru, który w połączeniu z masłem dodał wypiekowi karmelowego aromatu. Dodatkowo ciasto uperfumowałam skórką cytrynową.
Nadzienie na szarlotkę wykonałam z kwaśnych jabłek, do których dodałam aromatyczne przyprawy korzenne: imbir, kardamon i cynamon. Wykorzystałam również sok z cytryny, aby nadzienie oprócz smaku, było dostatecznie wilgotne, aby skutecznie związać spód szarlotki.
Przepis przygotowałam dla tortownicy o wymiarze 24 cm. Jabłek możecie użyć więcej lub mniej. Co do składników sypkich, jeśli przygotowujecie inną porcję, od tej wskazanej w przepisie, polecam użyć Przelicznik Form. To ten czerwony przycisk umieszczony ponad tytułem przepisu. Aby było na bogato, do ciepłej szarlotki dodałam lody waniliowe oraz polewę czekoladową. Polewę wykonuje się bardzo prosto. Proponuję do deserowej czekolady, połamanej w kostki, dodać śmietanę 30 %, w proporcji 1:1, czyli na przykład do 100 czekolady dodajcie 100 ml śmietany. Całość podgrzewajcie do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Możecie również przygotować czekoladowy syrop czekoladowy do deserów.  Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Krupczatkę Basia. Zapraszam również na FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta: do miski dodajcie składniki sypkie: mąkę krupczatkę, brązowy cukier oraz proszek dopieczenia. Do składników sypkich dodajcie startą skórkę z całej cytryny. Całość wymieszajcie (1) (2) (3).

Przygotowanie nadzienia: obrane z łupin jabłka zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach (4) (5). Dodajcie sok z całej cytryny, cukier (6),

oraz przyprawy korzenne: imbir, kardamon oraz cynamon (7). Wymieszajcie nadzienie do połączenia się składników. Składanie szarlotki: formę wysmarujcie masłem. Lepiej użyć go tym razem trochę więcej niż zazwyczaj i dodajcie połowę składników sypkich. Następnie dodajcie przygotowane nadzienie z jabłek, wyrównajcie nadzienie i dodajcie pozostałą ilość składników sypkich (8). Masło pokrójcie 1-2 mm plastry i ułóżcie na całej powierzchni szarlotki (9). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 180 stopni. Sypana szarlotka musi się piec przez 45 minut ( bez termoobiegu) lub do momentu kiedy ładnie się zabrązowi.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Cytrynę, przed starciem z niej skórki, wyparzcie dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE