PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-05-07

Syrop czekoladowy

Syrop czekoladowy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 200 ml
 
Przeczytaj również: Wielkanocny Biały Barszcz

Faktem jest, że oferta sklepowa kusi nas niezliczoną ilością syropów, a to przyzwyczaiło nas do ich kupowanie. Powiem szczerze, że nawet zapomniałam, że można zrobić syrop czekoladowy domowym sposobem, aż do momentu w którym zapragnęłam zaspokoić swoją wieczorną zachciewajkę na coś słodkiego. Oprócz naleśników czekoladowych zrobiłam również syrop czekoladowy, którym polałam deser. Resztę gotowego syropu przelałam do butelki i włożyłam do lodówki. Będzie tam stał aż do jego wyczerpania. Do wykonania syropu czekoladowego oprócz oczywistego kakao wykorzystałam wanilię i miód. Miód można oczywiście zastąpić cukrem. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do domowego syropu na przykład koniaku lub brandy. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać syrop czekoladowych z takich samych składników jakie ja użyłam, musicie wyskrobać z laski wanilii ziarnka (1). Do miseczki dodajcie kakao oraz ziarenka wanilii (2). Dodajcie miód lub cukier (3).

Ze wskazanej ilości wody dodajcie do miseczki tyle aby składniki się połączyły (4) (5) (6).

Resztę wody wlejcie do garnka i wrzućcie do niej oczyszczoną laskę wanilii, co pozwoli na optymalne wykorzystanie waniliowego aromatu (7). Podgrzejcie wodę i dodajcie masę kakaową (8). Całość zagotujcie. Sprawdźcie, czy syrop jest wystarczająco gęsty. W razie potrzeby zredukujcie płyn (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh


 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast laski wanilii można również użyć esencji waniliowej.  
Mój syrop jest mocno czekoladowy i umiarkowanie słodki. Aby syrop stał się bardziej słodki wystarczy dodać więcej miodu lub cukru. Lepiej, aby na początku nie przesadzić ze słodkim składnikiem, gdyż syrop można później dosłodzić i jeszcze raz go zagotować.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

Wuzetka
 
 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE