![]() |
Faktem jest, że oferta sklepowa kusi nas niezliczoną ilością syropów, a to przyzwyczaiło nas do ich kupowanie. Powiem szczerze, że nawet zapomniałam, że można zrobić syrop czekoladowy domowym sposobem, aż do momentu w którym zapragnęłam zaspokoić swoją wieczorną zachciewajkę na coś słodkiego. Oprócz naleśników czekoladowych zrobiłam również syrop czekoladowy, którym polałam deser. Resztę gotowego syropu przelałam do butelki i włożyłam do lodówki. Będzie tam stał aż do jego wyczerpania. Do wykonania syropu czekoladowego oprócz oczywistego kakao wykorzystałam wanilię i miód. Miód można oczywiście zastąpić cukrem. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do domowego syropu na przykład koniaku lub brandy. Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby wykonać syrop czekoladowych z takich samych składników jakie ja użyłam, musicie wyskrobać z laski wanilii ziarnka (1). Do miseczki dodajcie kakao oraz ziarenka wanilii (2). Dodajcie miód lub cukier (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Ze wskazanej ilości wody dodajcie do miseczki tyle aby składniki się połączyły (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Resztę wody wlejcie do garnka i wrzućcie do niej oczyszczoną laskę wanilii, co pozwoli na optymalne wykorzystanie waniliowego aromatu (7). Podgrzejcie wodę i dodajcie masę kakaową (8). Całość zagotujcie. Sprawdźcie, czy syrop jest wystarczająco gęsty. W razie potrzeby zredukujcie płyn (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast laski wanilii można również użyć esencji waniliowej.
Mój syrop jest mocno czekoladowy i umiarkowanie słodki. Aby syrop stał się bardziej słodki wystarczy dodać więcej miodu lub cukru. Lepiej, aby na początku nie przesadzić ze słodkim składnikiem, gdyż syrop można później dosłodzić i jeszcze raz go zagotować.