![]() |
Szakszuka (shakshuka) to przepis pochodzący z północnej Afryki- z terytorium dzisiejszego min. Maroka, Algierii, Tunezji. Oryginalne dla szakszuki składniki to pomidory, zielona papryka, jaja i przyprawy. Wariantów na szakszuka jest mnóstwo, wykonuje się ją nawet z dodatkiem tofu. Ja przedstawiam Wam moją wersję przepisu, będzie to szakszuka na bogato- z dodatkiem wędzonego boczku, warzyw tworzących bazę dla sosu pomidorowego, wypełniacza dania i żołądka – jakim jest cukinia. Do tego jeszcze ciągnąca się mozarella, a wszystko to spowite zostało aromatem bazylii.
Moją Wersja przepisu na szakszukę bardziej polecam na kolację aniżeli na śniadanie. Przepis można zaliczyć również do kategorii dań popisowych. Sądzę że zrobicie bardzo pozytywne wrażanie na Waszych znajomych podając im zapiekane jajka wg tego przepisu. Ilości składników są intuicyjne- możecie dodać tego i owego więcej lub mniej. Zróbcie tak, aby Wam smakowało. Z szakszuka polecam podać pieczywo pszenne; mnie smakuje grillowane. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu: cukinię pokrójcie na plasterki. Jeśli używacie dużych okazów, usuńcie z cukinii gniazda z nasionami, które się szybko rozgotowują i naprawdę potrafią zepsuć każde danie (1). Pozostałe warzywa oczyśćcie z łupin i poszatkujcie. Ja przyspieszam ten proces przy pomocy blendera (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelni podsmażcie wędzony boczek (4), po czym usuńcie go z patelni i dodajcie na nią przygotowane warzywa. Smażcie warzywa z dodatkiem oliwy przez kilka minut, aż staną się miękkie (5). Teraz dodajcie passatę pomidorową (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz wodę (7). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście całość przez ok. 20 minut (8). Po tym czasie dodajcie do sosu przygotowany wcześniej boczek (9),
![]() |
![]() |
![]() |
listki bazylii i cukinię (10) (11). Kontynuujcie gotowanie przez następnych ok. 10 minut, aby sos się zredukował i cukinia zmiękła. Do smaku dodajcie sól i pieprz (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Ja po tym etapie przełożyłam sos na jeszcze większą patelnię, po czym dodałam do sosu- ser mozarella (13), oraz jajka (14). Szakszuka zapiekałam w piekarniku bez pokrywki przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (15). Dobrze jest kontrolować sytuację w piekarniku, aby jajka nie “ugotowały” się na twardo. Zamiast zapiekania szakszuki w piekarniku możecie ją przygotować na palniku, przykrywając patelnię pokrywką.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję