![]() |
Zapraszam Was na klasyczny przepis na szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną. W celu optymalizacji czasu polecam rozpocząć pracę od przygotowania musu jabłkowego. Potem polecam zrobić biszkopt, poncz oraz bitą śmietanę. Poncz jest naprawdę bardzo prosty składa się tylko z wody, cukru i soku z cytryny. Gdybyście mieli ochotę zrobić najlepszy na świecie poncz do biszkoptów - zapraszam zerknąć do TEGO przepisu.
Do przygotowania ciasta użyłam gotowe jabłka prażone z cynamonem. Gdybyście sami chcieli je przygotować, to instrukcje znajdziecie na końcu tego przepisu w module "Porady Tapendy"
Do bitej śmietany dodałam aromat waniliowy. Polecam nie pomijać tego składnika- fantastycznie harmonizuje on z cynamonem znajdującym się w jabłkach oraz z deserową czekoladą, którą oprószyłam szarlotkę. Stabilizator do ubicia śmietanki jest składnikiem opcjonalnym. Jeśli nabędziecie śmietanę ze stabilizatorem, wówczas należy go pominąć. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z realizacji tego przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie musu jabłkowego: do galaretki dodajcie wskazaną w przepisie ilość wody. Rozpuście galaretkę i pozostawcie do wystudzenia (1). Zbendujcie prażone jabłka na gładką masę (2) i dodajcie ją do galaretki, wymieszajcie i pozostawcie do lekkiego stężenia (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie biszkoptu: wybijcie jajka; do białek dodajcie sól i rozpocznijcie je ubijać. Kiedy białka już “urosną” rozpocznijcie dodawać cukier, a następnie kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka (4) (5). Masa powinna być jasna i napowietrzona. Teraz dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (6). Całość przesiejcie przez sitko, a następnie mikserem wymieszajcie do połączenia się składników. Ciasto umieśćcie w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160 stopni bez termoobiegu, pieczenie góra- dół. Biszkopt musi się piec 15-17 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ponczu: do ciepłej wody dodajcie cukier oraz sok z cytryny i całość wymieszajcie. Wystudzony biszkopt nasączcie ponczem (7), a następnie wylejcie na niego przygotowany mus z jabłek (8). Warstwę wyrównajcie i biszkopt wstawcie do lodówki. W tym czasie przygotujcie bitą śmietanę. Rozpocznijcie od przygotowania żelatyny: do wskazanej ilości żelatyny dodajcie 50 ml śmietanki (z całości) i pozostawcie na 10 minut. Po tym czasie żelatyna napęcznieje i stanie się ciałem stałym. Włóżcie żelatynę na kilka chwil do kuchenki mikrofalowej, aby żelatyna stała się płynna. Teraz do schłodzonej reszty śmietanki dodajcie stabilizator ( opcja), cukier puder oraz aromat waniliowy (9). Ubijcie śmietanę.
![]() |
![]() |
![]() |
Łyżkę ubitej śmietany dodajcie do żelatyny, wymieszajcie i wlejcie to do ubitej śmietany. Przy pomocy miksera energicznie całość wymieszajcie (10), wyłóżcie śmietanę na mus jabłkowy i ciasto włóżcie do lodówki do stężenia. Przed podaniem szarlotkę oprószcie tartą czekoladą (11) (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję