PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-10-30

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 25 x 35 cm
 
Przeczytaj również: Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym

Zapraszam Was na przepis na szarlotkę z połówkami jabłek. Clou przepisu to zrobić dobre, miękkie ciasto i najlepiej uperfumowane aromatami. W tej pierwszej kwestii musicie wykonać ciasto półkruche- więcej informacji na temat ciasta półkruchego znajdziecie TUTAJ; a co do perfum, to serdecznie Wam polecam skórkę z cytryny, alternatywnie aromat waniliowy. Oba aromaty fantastycznie łączą się z cynamonem, który dodałam do jabłek.
Przepis nie jest trudny. Ja do tej pracy zatrudniłam blender. W czasie przysłowiowych 5 sekund to urządzenie jest w stanie fantastycznie połączyć składniki. Z uwagi na ich ilość mąki i masła, wysiekałam te skadniki w 2 etapach. Potem dodałam pozostałe składniki sypkie oraz jajka, i aby było bardziej rozpustnie dodałam do ciasta porządną łyżkę śmietany; resztę śmietany wykorzystałam do zrobienia polewy. 
Zamiast blendera możecie użyć melakser. Dobrą opcją jest też zwykły nóż. Da się, tylko trzeba poświęcić więcej czasu na siekanie. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam również na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na ciasto półkruche
 
 
dodatkowo
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od obrania ze skórki jabłek oraz wycięcia z nich gniazd z pestkami. Ciasto półkruche: do pojemnika blendera dodajcie mąkę oraz zimne masło (1). Teraz dodajcie resztę składników suchych, czyli cukier puder oraz proszek do pieczenia (2) (3). Te składniki możecie również włożyć do maszyny, jeśli jest tam jeszcze miejsce.

Teraz do składników suchych dodajcie jajka (4), śmietanę (5) oraz perfumy- czyli skórkę z cytryny lub aromat waniliowy. Wyróbcie całość do połącznia się składników. Następnie ciasto podzielcie na 2 części. Obie części ciasta musicie rozwałkować +/- do wymiaru formy. Formę wystarczy wysmarować lekko tłuszczem i lekko oprószyć mąką. Możecie też ją wysmarować tylko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, co ja uczyniłam, z uwagi na piękną nową nową formę teflonową, której nie chciałam uszkodzić podczas krojenia upieczonego ciasta. Formę wyłóżcie połową ciasta. Na cieście ułóżcie połówki jabłek. Jabłka oprószcie cynamonem (6).

Teraz połóżcie na jabłka drugą połowę rozwałkowanego ciasta (7). Dociśnijcie boki. Piecznie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 30-40 minut, czyli do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni. Polewa lukrowa: z podanych składników wykonajcie polewę, czyli do cukru pudru dodajcie śmietanę i całość energicznie wymieszajcie do momentu kiedy lukier stanie się gładki (8). Polecam użyć rózgę. Będzie jeszcze szybciej. Gotową lukier dodajcie do szarlotki z jabłkami (9). Gotowe.

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Przed starciem skórki z cytryny musicie pozbyć się konserwantów. W tym celu sparzcie cytrynę dwukrotnie gorącą wodą. 
  2. Porada od Ani Przesławskiej: zamiast śmietany można użyć jogurtu, na przykład jogurt grecki.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE