PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-11

Szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cukinią

Szaszłyki z piersi kurczaka z papryką i cukinią
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Risotto z groszkiem w sosie pomidorowym

Co roku jak tylko słońce mocniej przygrzeje od razu mamy zachciewajkę na nadzianie kilku składników na patyk i miłe spędzenie wieczoru. Pracy przy przygotowaniu szaszłyków jest naprawdę niewiele a przyjemność zjedzenia pachnących grillem kawałków kurczaka oraz warzyw jest ogromna. Do tych przyjemności wystarczy dodać jeszcze dużą garść mieszanki sałat i po każdym kęsie chce się powiedzieć: lato zostań na cały rok. Do zamarynowania mięsa z piersi kurczaka użyłam domowej mieszanki do grilla, którą komponuje z ulubionych przypraw. Dobrze, jeśli jest czas i mięso może jakiś czas pozostać w lodówce, tak aby smaki się jeszcze lepiej przegryzły, jeśli jednak czasu nie macie, to aromatyczne przyprawy i tak spowodują że szaszłyki wyjdą palce lizać. Dodatkowego smaczku doda plaster wędzonej szynki. Naprawdę niebo w gębie. Serdecznie Polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Mięso z piersi kurczaka umyjcie, oczyśćcie z błon i pokrójcie w dużą kostkę (1). Następnie pokrojone mięso włóżcie do półmiska i dodajcie przyprawy do grilla (2). Jeśli do domowej przyprawy do grilla nie dodaliście soli zróbcie to teraz (3). Kupne przyprawy do grilla zazwyczaj zawierają mnóstwo soli, a więc dodatkowe dosalanie jest zbyteczne.

Teraz dodajcie oliwę (4), wszystkie składniki wymieszajcie i włóżcie mięso do lodówki (5). W czasie, kiedy mięso się marynuje, przygotujcie warzywa. Cukinię umyjcie i pokrójcie na centymetrowe plastry (6).

Cebulę pokrójcie w piórka, a paprykę oczyśćcie z szypułki i nasion i pokrójcie na kawałki (7). Wykonanie szaszłyków: na każdy patyczek do szaszłyków nadziewajcie przygotowane składniki (8) (9).

Pamiętajcie o dodaniu plasterka wędzonej szynki (10). Gotowe szaszłyki ułóżcie na aluminiowej tacy do grillowania (11) i rozpocznijcie wielki grillowanie (12). Smacznego

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE