Co roku jak tylko słońce mocniej przygrzeje od razu mamy zachciewajkę na nadzianie kilku składników na patyk i miłe spędzenie wieczoru. Pracy przy przygotowaniu szaszłyków jest naprawdę niewiele a przyjemność zjedzenia pachnących grillem kawałków kurczaka oraz warzyw jest ogromna. Do tych przyjemności wystarczy dodać jeszcze dużą garść mieszanki sałat i po każdym kęsie chce się powiedzieć: lato zostań na cały rok. Do zamarynowania mięsa z piersi kurczaka użyłam domowej mieszanki do grilla, którą komponuje z ulubionych przypraw. Dobrze, jeśli jest czas i mięso może jakiś czas pozostać w lodówce, tak aby smaki się jeszcze lepiej przegryzły, jeśli jednak czasu nie macie, to aromatyczne przyprawy i tak spowodują że szaszłyki wyjdą palce lizać. Dodatkowego smaczku doda plaster wędzonej szynki. Naprawdę niebo w gębie. Serdecznie Polecam.
Mięso z piersi kurczaka umyjcie, oczyśćcie z błon i pokrójcie w dużą kostkę (1). Następnie pokrojone mięso włóżcie do półmiska i dodajcie przyprawy do grilla (2). Jeśli do domowej przyprawy do grilla nie dodaliście soli zróbcie to teraz (3). Kupne przyprawy do grilla zazwyczaj zawierają mnóstwo soli, a więc dodatkowe dosalanie jest zbyteczne.
Teraz dodajcie oliwę (4), wszystkie składniki wymieszajcie i włóżcie mięso do lodówki (5). W czasie, kiedy mięso się marynuje, przygotujcie warzywa. Cukinię umyjcie i pokrójcie na centymetrowe plastry (6).
Cebulę pokrójcie w piórka, a paprykę oczyśćcie z szypułki i nasion i pokrójcie na kawałki (7). Wykonanie szaszłyków: na każdy patyczek do szaszłyków nadziewajcie przygotowane składniki (8) (9).
Pamiętajcie o dodaniu plasterka wędzonej szynki (10). Gotowe szaszłyki ułóżcie na aluminiowej tacy do grillowania (11) i rozpocznijcie wielki grillowanie (12). Smacznego
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję