Pewnie jesteście ciekawi co się kryje pod nazwą Szparagi po mediolańsku ( asparagi alla millanese). Danie przetestowałam i śmiało mogę napisać, że przepis ma wiele zalet. Zacznę może od kwestii najważniejszej, czyli od smaku. Wyobraźcie sobie cudowne słodkie masło, sadzone jajko- koniecznie z płynnym żółtkiem, płatki Parmezanu i w całej tej rozpuście chrupkie łodygi zielonych szparagów. Dobrze mieć jeszcze na podorędziu kromki pszennego chleba do zbierania maślano żółtkowego sosu oraz kieliszek czerwonego wina. Następną zaletą dania jest czas jego przygotowania. Nie licząc czasu potrzebnego na zagotowanie wody do ugotowania szparagów, przygotowanie kolacji zajmuje zaledwie 6 minut. Zachęcam do wypróbowania przepisu, nie zapomnijcie jednak dodać parmezanu, bo na pytanie czy jest różnica w smaku dania z Parmezanem lub bez Parmezanu? Odpowiem szczerze- JEST !!
Osoby, które interesują garnkowe historie, informuję, że przepis pochodzi z północnych Włoch- rejon Lombardii. Obecnie danie znane jest na terenie całego półwyspu Apenińskiego. Szparagi po mediolańsku to włoski hit w sezonie na szparagi. To co, importujemy do Polski ten patencik ?
Aby przygotować szparagi po mediolańsku pierwszą rzeczą którą polecam zrobić to nastawienie wody dla szparagów. W czasie kiedy woda się gotuje obierzcie z łupin szparagi, odetnijcie zdrewniałe końce i umyjcie szparagi (1). Następnie do gotującej wody dodajcie sól i włóżcie szparagi (2). Szparagi muszą się gotować 6 minut. W tym czasie przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw zetnijcie trochę płatków z Parmezanu. Na patelnię dodajcie masło i poczekajcie do momentu kiedy się rozpuści (3).
Teraz wybijcie na patelnię jajka (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Jaja smażcie krótko, aby żółtko pozostało płynne. Na talerzu ułóżcie ugotowane szparagi (6).
Następnie dodajcie płatki parmezanu (7) oraz usmażone jajko (8). Na koniec całość polejcie roztopionym masłem, które pozostało Wam napatelni (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję