Zapraszam Was na przepis na szpinakowe ravioli. Ciasto na pierożki ravioli wykonałam z dodatkiem szpinaku, dzięki którym ciasto zyskało przyjemny dla oka zielony kolor. Z kolei nadzienie do pierogów zrobione zostało z dyni. Przepis na dyniowy farsz jest Wam już doskonale znany- jest to ten farsz, którego przepis liczy sobie 500 lat. Zerknijcie na ten tradycyjny przepis. Ilości składników na farsz musicie dobierać według własnego smaku. Farsz po prostu musi być dobry sam w sobie, aby pierożki były smaczne.
Pierożki podałam okraszone masłem, aromatyzowanym listkami szałwii. Bardzo miłym dodatkiem do takiej kompozycji są prażone orzeszki piniowe.
Pierożki według tego przepisu polecam jako menu okolicznościowe. Ja przygotowałam je na święta Bożego Narodzenia. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Do wykonania szpinakowych pierogów ravioli potrzebne jest Wam farsz dyniowy oraz ciasto szpinakowe. Zobaczcie instrukcje krok po kroku jak wykonać ciasto na pierogi ze szpinakiem. Gotowe ciasto rozwałkujcie i umieśćcie na nim porcyjki przygotowanego farszu i uformujcie pierogi. Ja do wykonania ravioli użyłam dedykowanej foremki (1) (2) (3).
Na suchej patelni uprażcie orzeszki piniowe. Kiedy orzeszki staną się lekko brązowe, przełóżcie je do foliowego woreczka i przy pomocy młotka kuchennego rozdrobnijcie je (4). Gotowe pierogi ravioli ugotujcie w osolonej wodzie. Na patelni rozpuście masło, dodajcie listki szałwii oraz ugotowane pierogi (5) (6). Doprowadźcie do odparowania wody. Szpinakowe ravioli podawajcie oprószone startym Parmezanem oraz przygotowanymi orzeszkami Pinii.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Surowe ravioli z dynią można zamrozić i przygotować je wtedy, kiedy przyjdzie Wam na nie ochota.