PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-01-09

Szpinakowe ravioli z dynią

Szpinakowe ravioli z dynią
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2-4 porcji
 
Przeczytaj również: Kawiorek- Weka- Angielka

Zapraszam Was na przepis na szpinakowe ravioli. Ciasto na pierożki ravioli wykonałam z dodatkiem szpinaku, dzięki którym ciasto zyskało przyjemny dla oka zielony kolor. Z kolei nadzienie do pierogów zrobione zostało z dyni. Przepis na dyniowy farsz jest Wam już doskonale znany- jest to ten farsz, którego przepis liczy sobie 500 lat. Zerknijcie na ten tradycyjny przepis. Ilości składników na farsz musicie dobierać według własnego smaku. Farsz po prostu musi być dobry sam w sobie, aby pierożki były smaczne.
Pierożki podałam okraszone masłem, aromatyzowanym listkami szałwii. Bardzo miłym dodatkiem do takiej kompozycji są prażone orzeszki piniowe.
Pierożki według tego przepisu polecam jako menu okolicznościowe. Ja przygotowałam je na święta Bożego Narodzenia. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Poznańską Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu.   

•Składniki•

 
składniki na ciasto na pierogi
 
 
składniki na nadzienie dyniowe
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do wykonania szpinakowych pierogów ravioli potrzebne jest Wam farsz dyniowy oraz ciasto szpinakowe. Zobaczcie instrukcje krok po kroku jak wykonać ciasto na pierogi ze szpinakiem. Gotowe ciasto rozwałkujcie i umieśćcie na nim porcyjki przygotowanego farszu i uformujcie pierogi. Ja do wykonania ravioli użyłam dedykowanej foremki (1) (2) (3).

Na suchej patelni uprażcie orzeszki piniowe. Kiedy orzeszki staną się lekko brązowe, przełóżcie je do foliowego woreczka i przy pomocy młotka kuchennego rozdrobnijcie je (4). Gotowe pierogi ravioli ugotujcie w osolonej wodzie. Na patelni rozpuście masło, dodajcie listki szałwii oraz ugotowane pierogi (5) (6). Doprowadźcie do odparowania wody. Szpinakowe ravioli podawajcie oprószone startym Parmezanem oraz przygotowanymi orzeszkami Pinii. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Surowe ravioli z dynią można zamrozić i przygotować je wtedy, kiedy przyjdzie Wam na nie ochota.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE