PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-06

Szybkie ciastka z Nutellą

Szybkie ciastka z Nutellą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 18 sztuk
 
Przeczytaj również: Spaghetti z sercówkami-kuchnia włoska

Chciałbym zaproponować łatwiutki przepis na ciastka z kremem czekoladowym Nutella. Oprócz tego, że ciasteczka gotowe są w przysłowiowe 5 minut, warte podkreślenia jest to, że przepis zasadniczo składa się tylko z 3 składników- rzeczowego kremu Nutella, mąki, jajka oraz orzechów laskowych, które używa się do dekoracji ciasteczek. Z wskazanej ilości składników wychodzi około 18 ciasteczek. Sądzę, że szybki przepis na ciasteczka czekoladowe przypadnie Wam do gustu. Osoby, które lubią krem Nutella, do których się sama zaliczam, będą bardzo ukontentowane tą propozycją. Przepis serdecznie polecam i zachęcam do jego wypróbowania. Oto szczegóły przepisu. Zapraszam również na FILM z realizaji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciastka
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Do miski dodajcie mąkę, krem czekoladowy i jajko (1). Widelcem lub łyżką wymieszajcie składniki (2), a następnie ręcznie, w miarę dokładnie połączcie wszystkie składniki. Wyjdzie Wam czekoladowa kruszonka (3).  

Teraz z kruszonki uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego (4). Ciasto się dość dobrze klei, formowanie kuleczek przypomina zajęcia plastyczne z plasteliną. Kuleczki spłaszczcie i zróbcie w nich małe wgłębienia (5). Ciasteczka, szczególnie jeśli masa jest zimna mogą lekko pękać, czym nie należy się przejmować. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Ciasteczka muszą się piec przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, dlatego jeśli zachodzi taka potrzeba możecie w tym momencie powiększyć wgłębienie. Ciasteczka pozostawcie do wystudzenia (6).   

Woreczek lub rękaw cukierniczy napełnijcie kremem Nutella. Każde wgłębienie wypełnijcie kremem i dodajcie 1 wyłuskany z łupin orzech laskowy (7) (8) (9). Gotowe.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE