PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-08

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Bułeczki z pieczarkami i soczewicą

Nie miałam zamiaru zrobienia ciasta. Wieczorową robiłam zakupy i kiedy wkładałam do koszyka cytryny poczułam tak słodki zapach świeżych brzoskwiń, że koniecznie musiałam również je nabyć. Potem było jeszcze tylko “gorzej”. W domu były również wiejskie jajka, trochę mąki, kefir, nabyte właśnie cytryny i pachnące brzoskwinie. Robię ciasto. Jako że pora wieczorowa już była, tylko szybki przepis wchodził w grę. Nie przesadzę jeśli napiszę, że wykonanie ciasta, bez pieczenia, zajęło mi 15 minut. Pieczenie 40 minut i choć już noc nadeszła, to jeszcze poczekaliśmy następnych 40 minut i zajęliśmy się konsumpcją ciepłego i kuszącego nos oraz oko deseru. Straszne rzeczy, po prostu masakra wink
Do przygotowania ciasta wykorzystałam kefir, zamiennie możecie użyć maślanki lub jogurtu. Serdecznie polecam ten łatwy przepis na codzienne ciasto z owocami. Pycha!
Proponuję również obejrzenie filmu z tym przepise w wersji ciasta z morelami.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta proponuję ropzocząć od przygotowania składników. Odmierzcie, przesiejcie mąkę i wymieszajcie ją z proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzcie dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów i zetrzyjcie skórkę na tarce (1). Połowę ilości brzoskwiń obierzcie ze skórki (2) i pokrójcie w kostkę (3).

Drugą połowę brzoskwiń wraz ze skórką pokrójcie na plasterki (4). Wybijcie jajka (5), dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie jajek dodając stopniowo cukier (6). Ubijajcie jajka do momentu kiedy masa stanie się gęsta i jasna.

Teraz dodajcie skórkę z cytryny (7). Kontynuujcie ubijanie dodając w międzyczasie kefir (8) i olej (9). Teraz masa będzie stosunkowo rzadka.

Dodajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszajcie (10). Odrobiną mąki oprószcie kawałeczki brzoskwiń, tych bez skórki (11), i dodajcie je do masy (12).

Masę przełóżcie do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką tortownicy (13). Na wierzchu ułóżcie plasterki brzoskwiń ze skórką (14). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez około 40 minut lub do suchego patyczka (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE