PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-11-30

Tarta orzechowa z karmelem Binsztych

Tarta orzechowa z karmelem Binsztych
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 25cm
 
Przeczytaj również: Domowa biała kiełbasa

Oto moja propozycja przepisu na tartę orzechową, a dokładnie jest to Binsztych/ Binsztich, lub przynajmniej tak go sobie wyobraziłam czytając jego definicję w książce pt.“Jorgusiowy szpas, czyli humoreski śląskie"

Binsztych to ciasto kruche z orzechami w polewie karmelowej. Od siebie dodałam jeszcze do przepisu nadzienie orzechowe. Przepis nie jest trudny, a jego wykonanie idzie naprawdę bardzo sprawnie, możecie to zobaczyć na FILMIE z jego realizacji. 
Ciasto kruche wykonałam z mąki krupczatki Basia. Dzięki krupczatce ciasto jest naprawdę kruche. Przepis na tarte orzechową brał udział w konkursie “ Piątek, pieczenia początek” którego jestem animatorką. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto kruche
 
 
masa orzechowa
 
 
karmel
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Ciasto kruche: zimne masło z mąką krupczatką musicie wysiekać. Ja używam blendera. Do wysiekanych składników dodajcie pozostałe składniki przepisu oraz 3 łyżki wody. Składniki musicie wyrobić tylko do ich połączenia się.
Jeśli ciasto będzie się słabo kleić dodać 4-ą łyżkę wody (1) (2) (3).

Ciasto rozwałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wymiar formy (4). Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie ją ciastem kruchym. Przy pomocy widelca podziurkujcie ciasto i włóżcie je do zamrażalnika na 30 minut (5). Po tym czasie ciasto wyjmijcie z zamrażalnika, połóżcie na nim papier do pieczenia i obciążcie je np. grochem, fasolą czy makaronem. Jest to metoda pieczenia “na ślepo” (6)
Pieczenie: ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( bez termoobiegu) na 20 minut lub do momentu kiedy się zarumieni.

W tym czasie wykonajcie nadzienie orzechowe: orzechy drobno posiekajcie, np. przy pomocy blendera. Do śmietanki dodajcie: jajka, cukier, przyprawę korzenną (7) (8). Wszystko rozkłóćcie przy pomocy rózgi kuchennej lub widelca. Następnie do masy dodajcie posiekane orzechy i całość wymieszajcie łyżką (9).

Z piekarnika wyjmijcie podpieczoną tartę. Usuńcie obciążenie i papier i wyłóżcie na ciasto przygotowany farsz (10). Ciasto może być gorące. Kontynuujcie pieczenie w 180 stopniach przez 5-10 minut czyli do momentu kiedy wierzchnia warstwa nadzienia się zetnie/ podpiecze. Tartę wyjmijcie z piekarnika. Sos karmelowy: na patelni musicie stopić cukier (11). Kiedy cukier przybierze barwę karmelową, zredukujcie do minimum temperaturę topienia, dodajcie masło i całość wymieszajcie (12)

Kiedy masło się rozpuści dodajcie śmietankę i energicznie wszystko wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy (13). Pozostawcie sos karmelowy na kilka minut, aby jego temperatura się obniżyła i dodajcie orzechy (14). Wszystko wymieszajcie i rozprowadźcie na wierzchu tarty (15). Pozostawcie do wystudzenia. 
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Zamiast wody możecie do ciasta kruchego dodać sok z cytryny.  
  2. Cukier może się topić nie równomiernie,  w tej sytuacji jeśli tylko stopiona jego część przybierze kolor karmelu należy przemieścić na te stronę resztę niestopionego cukru i całość wymieszać. Wszytko się wówczas sprawnie roztopi. Nie czekać, ponieważ stopiony cukier zacznie dymić, oznacza to, że się przypalił i sos karmelowy będzie bardzo ciemny z wyraźnym smakiem goryczy.  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE