Są takie słodkości, w których tylko spis składników przyprawia o szybsze bicie serca. Taki jest przepis na tartę z jabłkami z musem czekoladowym. Aby przygotować tę wspaniałą tartę, należy na początku przygotować kruche ciasto, z którego zostanie uformowana tarta. Więcej informacji na temat kruchego ciasta znajdziecie w TYM przepisie. Drugim etapem jest przygotowanie musu czekoladowego. Do przygotowania musu czekoladowego będą potrzebne min. jajka, gorzka czekolada, śmietanka i cukier. Mus czekoladowy według tego przepisu może stanowić samodzielny deser. Jabłka zostały skarmelizowane, a ich aromat został podkręcony mieszanką korzennych przypraw w skład której weszły: imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, mielony cynamon i mielone goździki. Jest to dokładnie ta sama mieszanka, która została przeze mnie wykonana i użyta przy okazji realizacji przepisu na korzenne ciasto dyniowe. Proporcję poszczególnych składników mieszanki korzennej znajdują się TUTAJ.
Wyciśnijcie sok z jednej cytryny (1). Obierzcie jabłka (2), wykrójcie z nich gniazda nasion i pokrójcie jabłka na ósemki (3).
Cząstki jabłek połączcie z sokiem z cytryny i dobrze wymieszajcie, dzięki temu jabłka nie zaczną robić się ciemne (4). Na patelnię dodajcie masło, jabłka oraz cukier (5) (6).
Całość wolno duście przez 5-7 minut, w międzyczasie dodajcie do smaku przyprawy korzenne (7). Gotowe jabłka i pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie musu czekoladowego. Czekoladę podzielcie na kostki i dodajcie ją do śmietany. (8) Dodajcie 80 g cukru i podgrzejcie śmietanę do momentu rozpuszczenia się czekolady oraz cukru (9).
Wybijcie jajko. Do musu dodajcie na razie tylko żółtko (10), całość dokładnie wymieszajcie i pozostawcie do wystudzenia (11). Ubijcie 2 białka na sztywno z 20 g cukrru (12) (jedno biało pozyskacie z jajka użytego do ciasta kruchego, drugie białko z jajka dodanego do musu).
Ubitą pianę dodajcie powoli do zimnego musu i całość delikatnie wymieszajcie (13). Z podanych składników wykonajcie kruche ciasto. Ciasto upieczcie na ślepo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuńcie papier wraz z obciążeniem i kontynuujcie pieczenie tarty przez następne 5 minut. Dokładne instrukcje, jak przygotować i piec ciasto kruche oraz jak zrobić tartę znajdziecie TUTAJ. Na dnie zimnej tarty ułóżcie przygotowane wcześniej jabłka oraz mus czekoladowy (14). Tartę musicie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut do momentu ścięcia się powierzchni musu (15). Po upieczeniu, tartę musicie wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez jedną godzinę. Przed podaniem powierzchnię tarty oprószcie kakao.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do tego przepisu polecam używać kwaśne oraz chrupkie jabłka, na przykład odmiany Fuji lub Golden.