PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Tarta z jabłkami i musem czekoladowym

Tarta z jabłkami i musem czekoladowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma o średnicy 25 cm
 
Przeczytaj również: Pieczone ziemniaki z rozmarynem i tartą bułką

Są takie słodkości, w których tylko spis składników przyprawia o szybsze bicie serca. Taki jest przepis na tartę z jabłkami z musem czekoladowym. Aby przygotować tę wspaniałą tartę, należy na początku przygotować kruche ciasto, z którego zostanie uformowana tarta. Więcej informacji na temat kruchego ciasta znajdziecie w TYM przepisie. Drugim etapem jest przygotowanie musu czekoladowego. Do przygotowania musu czekoladowego będą potrzebne min. jajka, gorzka czekolada, śmietanka i cukier. Mus czekoladowy według tego przepisu może stanowić samodzielny deser. Jabłka zostały skarmelizowane, a ich aromat został podkręcony mieszanką korzennych przypraw w skład której weszły: imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, mielony cynamon i mielone goździki. Jest to dokładnie ta sama mieszanka, która została przeze mnie wykonana i użyta przy okazji realizacji przepisu na korzenne ciasto dyniowe. Proporcję poszczególnych składników mieszanki korzennej znajdują się TUTAJ.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
Składniki na nadzienie
 
 
składniki na mus
 
 

•Przygotowanie•

Wyciśnijcie sok z jednej cytryny (1). Obierzcie jabłka (2), wykrójcie z nich gniazda nasion i pokrójcie jabłka na ósemki (3).

Cząstki jabłek połączcie z sokiem z cytryny i dobrze wymieszajcie, dzięki temu jabłka nie zaczną robić się ciemne (4). Na patelnię dodajcie masło, jabłka oraz cukier (5) (6).

Całość wolno duście przez 5-7 minut, w międzyczasie dodajcie do smaku przyprawy korzenne (7). Gotowe jabłka  i pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie musu czekoladowego. Czekoladę podzielcie na kostki i dodajcie ją do śmietany. (8) Dodajcie 80 g cukru i podgrzejcie śmietanę do momentu rozpuszczenia się czekolady oraz cukru (9).

Wybijcie jajko. Do musu dodajcie na razie tylko żółtko (10), całość dokładnie wymieszajcie i pozostawcie do wystudzenia (11). Ubijcie 2 białka na sztywno z 20 g cukrru (12) (jedno biało pozyskacie z jajka użytego do ciasta kruchego, drugie białko z jajka dodanego do musu).

Ubitą pianę dodajcie powoli do zimnego musu i całość delikatnie wymieszajcie (13). Z podanych składników wykonajcie kruche ciasto. Ciasto upieczcie na ślepo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuńcie papier wraz z obciążeniem i kontynuujcie pieczenie tarty przez następne 5 minut. Dokładne instrukcje, jak przygotować i piec ciasto kruche oraz jak zrobić tartę znajdziecie TUTAJ. Na dnie zimnej tarty ułóżcie przygotowane wcześniej jabłka oraz mus czekoladowy (14). Tartę musicie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut do momentu ścięcia się powierzchni musu (15). Po upieczeniu, tartę musicie wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez jedną godzinę. Przed podaniem powierzchnię tarty oprószcie kakao.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękujęlaugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Do tego przepisu polecam używać kwaśne oraz chrupkie jabłka, na przykład odmiany Fuji lub Golden.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE