Oto mój przepis na tartę z owocami i kremem budyniowym, a dokładnie to jest to tarta z owocami i z jedynym w swoim rodzaju boskim krem cukierniczym. Przepis na budyniowy krem cukierniczy znajduje się TUTAJ. Każda pora roku obfituje w sezonowe owoce, dzięki którym ciasto owocowe za każdym razem będzie inne i niepowtarzalne w smaku. Tarta owocowa to jeden z pomysłów na kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców. Moja tarta wykonana z kruchego ciasta po brzegi jest wypełniona kremem cukierniczym i udekorowana została fantazyjnym układem owoców. To ciasto najpierw ujmuje swoją urodą, aby następnie uzależnić swoim smakiem. Coś pysznego. Do przepisu podstawowego na kruche ciasto dodałam startą skórkę cytrynową, po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto kruche spryskałam roztworem soku cytrynowego z odrobiną wody. Dzięki temu ciasto zostało uperfumowane i od razu wilgotne. Więcej informacji na temat ciasta kruchego możecie przeczytać TUTAJ. Dla zakonserwowania oraz osłodzenia owoców, zamiast klasycznej owocowej galaretki użyłam roztworu wykonanego z dżemu brzoskwiniowego i wody. Zaletą tej metody jest to, że powłoka natychmiast tężeje. Ponadto roztwór dżemu, w odróżnieniu od galaretki, można łączyć ze wszystkimi owocami. Więcej informacji na temat jakich owoców nie należy łączyć z galaretką możecie znaleźć TUTAJ.
W przypadku owoców, których powierzchnia szybko się utlenia i brązowieje, czyli na przykład jabłka, gruszki, banany- należy pamiętać, aby uprzednio wymienione owoce skropić sokiem z cytryny. Wyciśnijcie sok z cytryny i umieśćcie w nim owoce (1) (2). Owoce pokrójcie zgodnie z założonym planem dekoracji. W tym przypadku banany, truskawki i kiwi zostały pokrojone na plasterki. Morele pokroiłam na cząstki (8 części) (3).
Z podanych składników wykonajcie kruche ciasto. Ciasto upieczcie na ślepo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuńcie papier wraz z obciążeniem i kontynuujcie pieczenie tarty przez następne 5-10 minut. Przepis oraz procedurę jak wykonać kruche ciasto oraz jak wykonać tartę znajdziecie TUTAJ. Tartę wypełnijcie kremem cukierniczym (4). Do kremu możeci dodać kawałki owoców (5) (6).
Najlepiej jest układać owoce zaczynając od zewnątrz tarty. Najpierw dodałam truskawki (7), następnie dodałam kiwi (8) i banany (9).
Dla kontrastu dodałam morele (10) i jeszcze raz truskawki (11). W środku ułożyłam z owoców coś w rodzaju gniazdka, po którego środku umieściłam całą dorodną truskawkę (12).
Na końcu do garnka dodałam trochę dżemu brzoskwiniowego oraz wodę (13). Całość zagotowałam i roztworem dokładnie pokryłam wszystkie owoce (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zanim dodacie krem polecam upieczoną tartę skropić sokiem z cytryny.