![]() |
Oto mój przepis na tartę z owocami i kremem budyniowym, a dokładnie to jest to tarta z owocami i z jedynym w swoim rodzaju boskim krem cukierniczym. Przepis na budyniowy krem cukierniczy znajduje się TUTAJ. Każda pora roku obfituje w sezonowe owoce, dzięki którym ciasto owocowe za każdym razem będzie inne i niepowtarzalne w smaku. Tarta owocowa to jeden z pomysłów na kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców. Moja tarta wykonana z kruchego ciasta po brzegi jest wypełniona kremem cukierniczym i udekorowana została fantazyjnym układem owoców. To ciasto najpierw ujmuje swoją urodą, aby następnie uzależnić swoim smakiem. Coś pysznego. Do przepisu podstawowego na kruche ciasto dodałam startą skórkę cytrynową, po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto kruche spryskałam roztworem soku cytrynowego z odrobiną wody. Dzięki temu ciasto zostało uperfumowane i od razu wilgotne. Więcej informacji na temat ciasta kruchego możecie przeczytać TUTAJ. Dla zakonserwowania oraz osłodzenia owoców, zamiast klasycznej owocowej galaretki użyłam roztworu wykonanego z dżemu brzoskwiniowego i wody. Zaletą tej metody jest to, że powłoka natychmiast tężeje. Ponadto roztwór dżemu, w odróżnieniu od galaretki, można łączyć ze wszystkimi owocami. Więcej informacji na temat jakich owoców nie należy łączyć z galaretką możecie znaleźć TUTAJ.
![]() |
![]() |
![]() |
W przypadku owoców, których powierzchnia szybko się utlenia i brązowieje, czyli na przykład jabłka, gruszki, banany- należy pamiętać, aby uprzednio wymienione owoce skropić sokiem z cytryny. Wyciśnijcie sok z cytryny i umieśćcie w nim owoce (1) (2). Owoce pokrójcie zgodnie z założonym planem dekoracji. W tym przypadku banany, truskawki i kiwi zostały pokrojone na plasterki. Morele pokroiłam na cząstki (8 części) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Z podanych składników wykonajcie kruche ciasto. Ciasto upieczcie na ślepo w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuńcie papier wraz z obciążeniem i kontynuujcie pieczenie tarty przez następne 5-10 minut. Przepis oraz procedurę jak wykonać kruche ciasto oraz jak wykonać tartę znajdziecie TUTAJ. Tartę wypełnijcie kremem cukierniczym (4). Do kremu możeci dodać kawałki owoców (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Najlepiej jest układać owoce zaczynając od zewnątrz tarty. Najpierw dodałam truskawki (7), następnie dodałam kiwi (8) i banany (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla kontrastu dodałam morele (10) i jeszcze raz truskawki (11). W środku ułożyłam z owoców coś w rodzaju gniazdka, po którego środku umieściłam całą dorodną truskawkę (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Na końcu do garnka dodałam trochę dżemu brzoskwiniowego oraz wodę (13). Całość zagotowałam i roztworem dokładnie pokryłam wszystkie owoce (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zanim dodacie krem polecam upieczoną tartę skropić sokiem z cytryny.