Proponuję Wam przepis na fantastyczną tartę z truskawkami. Truskawki połączyłam z puszystym krem waniliowym, i nie mogło wyjść lepiej, przecież truskawki kochają aromat waniliowy. Aby było jeszcze rozpustniej, pod warstwą truskawek i kremu umieściłam konfiturę z truskawek. Po prostu petarda
Tartę przygotowałam z przepisu na ciasto półkruche i tym razem użyłam mąkę krupczatkę.
Budyniową bazę kremu, zrobioną z mąki ziemniaczanej, możecie przygotować nawet dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzicie czas, który potrzebny jest aby budyń wystygł.
Na truskawkach rozprowadziłam galaretkę, dzięki której truskawki na długo zachowują swoją świeżość. Serdecznie polecam ten przepis wszystkim łasuchom. To jest pyszne. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Krupczatkę Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie kremu: do garnka dodajcie 80 g cukru, mąkę ziemniaczaną, letnie mleko (1) oraz aromat waniliowy (2). Z wymienionych składników ugotujcie budyń (3). Przełóżcie budyń do miski, przykryjcie go folią spożywczą i pozostawcie do całkowitego wystudzenia.
Do zimnej śmietany dodajcie pozostałą ilość cukru ( 20 g), ubijcie śmietanę (4) i dodajcie ją do przygotowanego wcześniej zimnego budyniu (5). Całość rozetrzyjcie na gładki krem (6).
Przygotowanie tarty: do pojemnika blendera lub melaksera dodajcie wszystkie sypkie składniki oraz masło (7) (8) Całość króciutko zmiksujcie do optymalnego połączenia się składników. Alternatywnie możecie masło z składnikami sypkimi wysiekać nożem. Teraz dodajcie do żółtka (9).
Wyrabiajcie ciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest “ kapryśne” i się nie klei, dodajcie łyżeczkę zimnej wody (10). Formę do tarty wysmarujcie masłem i wykleicie ją ciastem (11). Pieczenie tarty: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Tarta musi się piec 20 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną tartę pozostawcie do wystudzenia, a następnie rozprowadźcie na niej konfiturę truskawkową (12).
Teraz dodajcie na tartę przygotowany krem (13) oraz truskawki pokrojone na plasterki (14) (15). Przygotujcie niedużą ilość galaretki, zgodnie z instrukcjami podanymi przez producenta. Kiedy galaretka zacznie się ścinać, przy pomocy pędzla pokryjcie nią wszystkie truskawki. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję