Zapraszam na przepis na deser tiramisu, który podaję w pucharkach lub w kieliszkach. Szczególnie podoba mi się, tiramisu w kieliszkach i podoba mi się jeśli deser składa się z kilku warstw z których każda warstwa posypana jest kakao. Według mnie taki kieliszek z deserem tiramisu prezentuje się fajnie, efektownie i lekko. Klasyczne dla deseru tiramisu biszkopty„ kocie języczki” zastąpiłam ciasteczkami amaretti. Do napełnienia kieliszków przyda się z pewnością rękaw cukierniczy lub przynajmniej woreczek, który może pełnić funkcję rękawa. Dzięki temu patentowi ma się całkowitą kontrolę nad kremem i nie ma ryzyka pobrudzenia kremem ścianek kieliszków lub pucharków. Po napełnieniu pucharków, każdy z osobna przykrywam folią spożywczą i przechowuję w lodówce. Wierzch posypuję kakao bezpośrednio przed konsumpcją.
Wybijcie jajka i oddzielcie żółtka od białek. Żółtka ubijcie na pusztą masę z połową ilości cukru (1), a anstępnie dodajcie do żółtek serek mascarpone (2) (3).
Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywną pianę z drugą połową cukuru (4) (5). Białka dodajcie do masy z serkiem mascarpone (6). Dla aromatu dodajcie do masy kilka kropel likieru Amaretto lub olejku migdałowego. Zaparzycie mocną kawę, pozostawcie do wystudzenia, a następnie dodajcie do kawy likier Amaretto.
Przygotujcie pucharki. Rękaw cukierniczy napełnijcie masą. Na dno każdego pucharka dodajcie trochę masy (7). Następnie ciasteczka Amaretti nasączone przygotowane wcześniej kawą (8). Teraz dodajcie kakao (9) i rozpocznijcie cykl od początku- do wypełnienia pucharków lub wyczerpania składników. Gotowe. Deser podawajcie mocno schłodzony.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję