Przepis na Tort Nua jest od jakiegoś czasu hitem włoskich domowych wypieków. Trudno przejść obojętnie obok przepisu na tort w którego skład wchodzi krem cukierniczy, dokładnie ten sam, który stanowi nieodłączny składnik min. pysznych pączków bomboloni, zupy angielskiej czy tarty z owocami. Co więcej, cuda alchemii powodują, że nawet po upieczeniu ciasta, krem pozostaje kremowy YUPI ! Tort Nua NIE jest odpowiednikiem tortu w polskim tego słowa znaczeniu. Tort Nua tworzy ciasto z dodatkiem oliwy/oleju co czyni, że ciasto jest wilgotne i puszyste. Dyskretnym urokiem Tortu Nua można się już cieszyć przy porannej kawie, a to jest dobra wiadomość dla osób, które lubią słodkie śniadania. Bardzo podoba mi się ten przepis na tort, przede wszystkim dlatego, że jest łatwy do wykonania oraz dlatego, że jest bardzo sprytny. Doceniam to, że z piekarnika wyjmuję od razu tort z kremem i to w dodatku w dwóch smakach. Świetny jest ten wynalazek. Jest prosto, jest zaskakująco i jest ze smakiem. I like it !
Przygotowanie Tortu Nua najlepiej rozpocząć od przygotowania kremu cukierniczego w ilości składników wskazanych w tym przepisie. Dokładne instrukcje krok po kroku, jak wykonać krem cukierniczy znajduje się TUTAJ. Gotowy krem cukierniczy podzielcie na połowę (1). Do jednej połowy dodajcie kakao i wymieszajcie (2). Aby powierzchnia kremu nie wyschła przykryjcie ją szczelnie folią spożywczą i pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie ciasta. Wybijcie jajka (3).
Ubijajcie jajka dodając stopniowo cukier (4). Kiedy masa stanie się puszysta i jasna, zacznijcie dodawać olej (5). Następnie dodajcie mleko i ubijajcie jeszcze przez krótki moment (6).
Na koniec dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (7). Dla aromatu ciasta dodajcie skórkę cytrusową (8) (9).
Tortownicę posmarujcie dokładnie masłem i oprószcie ją mąką (10). Nadmiar mąki usuńcie. Gotowe ciasto przełóżcie do tortownicy (11). Teraz do ciasta musicie dodać kleksy przygotowanego kremu cukierniczego w obu smakach (12)
Ciasto gotowe do pieczenia (13) (14). Ciasto musi się piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Pieczenie statyczne. Tort Nua podawajcie oprószone cukrem pudrem (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję