PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-11-05

Tort Sacher

Tort Sacher
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem mozzarella

Tort Sacher jest dziełem Franza Sachera. Przepis na czekoladowy tort Sachera powstał w 1832 roku. Na oko tort nie wyróżnia nic szczególnego, ot takie ciasto przypominające z wyglądu zwykły piernik. Jest to jednak spostrzeżenie mylące, bo tort Sachera ma naprawdę moc, a jego konsumpcję można śmiało porównać do popularnego “nieba w gębie”
Opowiem Wam jaki jest Tort Sachera.
W ogólności Sacher to czekoladowe ciasto z morelową marmeladą oblane czekoladą. W szczegółach, musicie wiedzieć, że każdy blat tortu nasączony jest morelową marmoladą, którą pokrywa warstwa błyszczącej czekolady. Kombinacja czekolady i moreli wypada porównywalnie atrakcyjnie jak kombinacja pomarańczy i czekolady, i to jest atut tego tortu.
Przepis na tort Sachera, nie zawiera ani proszku do pieczenia, ani ponczu do nasączenia ciasta. W pierwszym przypadku trzeba zadbać, aby wpompować do ciasta tyle powietrza ile się da, w drugim przypadku można pokusić się o pominięcie ponczu, ponieważ ciasto z uwagi na zawartość tłuszczu w postaci masła jest wilgotne. Jak ja podporządkowałam się tym regułom dowiecie się w szczegółach przepisu. Serdecznie zapraszam.  

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 
dodatkowo
 
  • rum - 5 łyżek
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od rozpuszczenia czekolady. Czekoladę możecie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Teraz rozpocznijcie rozcierać masło dodając do niego cukier puder. Następnie, kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka jajek. Do gładkiej i puszystej masy dodajcie wystudzoną czekoladę (1) (2) (3)

Połączcie ciasto z czekoladą (4). Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Stopniowo dodawajcie cukier. Ubite białka dodajcie do masy czekoladowej (5) (6).

Przy pomocy łyżki wymieszajcie całość. Następnie kontynuując mieszanie dodawajcie stopniowo przesianą mąkę (7) (8) (9).

Ja, wraz z mąką  przemyciłam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (10). Formę wysmarujcie masłem, oprószcie mąką i wyłóżcie do formy ciasto (11)Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia. Następnie ciasto przekrójcie na 2 blaty. Ja, każdy blat nasączyłam ponczem wykonanym z wody i rumu (12)

Marmeladę morelową, jeśli posiada cząstki owoców zmiksujcie w blenerze na gładką masę. Teraz każdy blat ciasta wraz z bokami posmarujcie marmoladą (13) (14) (15).

Pozostawcie ciasto na około 2 godziny, tak aby marmolada się wchłonęła (16). Polewa czekoladowa: do garnka dodajcie wodę i cukier. Kiedy woda się zagotuje dodajcie czekoladę. Kilka kostek pozostawcie. Kontynuując gotowanie zredukujcie polewę czekoladową, tak aby polewa stała się gęsta. Teraz dodajcie pozostałe kawałki czekolady, co spowoduje stemperowanie polewy czekoladowej. Rozpuście czekoladę. Tort Sachera połóżcie na kratce nad tacą. Wylejcie na tort czekoladę (17). Czekolada, która spłynie możecie odzyskać i użyć do wykonania napisu, a jej nadmiar zebrać, zamrozić i użyć do innych wypieków (18)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Przepis przygotowałam do formy o średnicy 23-24 cm. Jeśli nie macie takiej formy, polecam użyć instrukcji przelicznika form. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE