PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-05-27

Tort Truskawkowy

Tort Truskawkowy
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 22 cm
 
Przeczytaj również: Dzika cykoria klasycznie

Oto mój przepis na tort truskawkowy, który składa się z 2 cieniutkich warstw biszkoptu pomiędzy którymi znajduje się puszysty mus truskawkowy. Całość wieńczy galaretka z truskawek, z kolei oko przykuwają dekoracyjnie umieszczone wokół tortu truskawki. Biszkopt wykonałam na bazie mąki ziemniaczanej, dlatego jest on bardzo delikatny. Z kolei mus został wykonany na bazie bitej śmietany, do której dodałam zmiksowane i pozbawione pestek truskawki. Mus wg mnie powinien mieć gładką konsystencję dlatego zdecydowałam się na ten krok. Jeśli Wam pestki nie przeszkadzają można pominąć filtrowanie truskawek przez sitko.
Od kilku lat już nie rozpuszczam żelatyny w wodzie, która “rozwadnia” smak potraw. Żelatynę rozpuszczam w płynach które zawiera przepis. W tym przypadku jest to śmietana i truskawki. Jeśli jesteście ciekawi jak wykonuję obliczenia, to zapraszam na sam dół wpisu do modułu “Porady Tapendy”  Z kolei jeśli będziecie używać innej wielkości form, to automatycznych obliczeń dokonacie dzięki Przelicznikowi Form- to ten czerwony przycisk znajdujący się ponad tytułem przepisu. Ilość żelatyny on również przeliczy.  Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na mus truskawkowy
 
 
galaretka truskawkowa
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielcie od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy już trochę urosną rozpocznijcie dodawać cukier (1). Ubijcie białko na sztywno, kontynuując ubijanie dodajcie na raz żółtka i oraz olej (2). Na końcu dodajcie mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i wyłóżcie na nią ciasto na biszkopt (3). Pieczenie: biszkopt musi się piec w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka przez 15-17 minut czyli do momentu kiedy ładnie się zabrązowi. Upieczony biszkopt wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie do wystudzenia.

Przygotowanie musu truskawkowego: truskawki zmiksujcie przy pomocy blendera (użyłam mrożone) i przefiltrujcie je przez sitko (4). Do żelatyny dodajcie z całości tyle śmietany aby została ona przykryta. Pozostawcie żelatynę na 10 minut, aby napęczniała. Po tym czasie stanie się ona ciałem stałym, a zatem włóżcie ją do kuchenki mikrofalowej na kilkanaście sekund, aby się rozpuściła. Nie dopuście do zagotowania się śmietany (5). Pozostałą śmietanę wraz z cukrem ubijcie. Możecie dodać do niej stabilizator. Do ubitej śmietany dodajcie zmiksowane truskawki, kilka kropel soku z cytryny, aby truskawki zachowały kolor, oraz przygotowaną żelatynę (6).    

Całość wymieszajcie i dodajcie pokrojone truskawki (użyłam mrożone 200 g) (7). Z biszkoptu wykrójcie 2 okręgi- jeden wielkości dna tortownicy, drugi mniejszy (8). Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia- mój sposób pokazałam na filmie (9).

Składanie tortu: na dnie tortownicy połóżcie większy kawałek biszkoptu. Na jego obwodzie ułóżcie przekrojone na pół świeże truskawki- ok. 10 sztuk (10). dodajcie połowę przygotowanego musu (11) i połóżcie mniejszy kawałek biszkoptu oraz pozostały mus truskawkowy (12)

Przygotowanie galaretki truskawkowej: pozostałe truskawki zmiksujcie ( użyłam mrożone), przefiltrujcie je przez sitko i dodajcie kilka kropel soku z cytryny, aby truskawki zachowały kolor (13). Do żelatyny dodajcie z całości tyle truskawek, aby żelatyna została przykryta (14). Ponownie pozostawcie żelatynę na 10 minut, a następnie włóżcie ją na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do zmiksowanych truskawek. Całość wymieszajcie i wylejcie na tort (15). Tort włóżcie na kilka godzin do lodówki aby stężał. Gotowy tort możecie udekorować kawałkami truskawek.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Przygotowując przepis w którym będę używać żelatyny zawsze obliczam jej potrzebną ilość. Robię to w sposób następujący: wyodrębniam ze składników te płynne i ich ilość mnożę przez 0,02. Jest to mnożnik wynikający z instrukcji chyba wszystkich producentów żelatyny. W tym przepisie do wykonania musu użyłam 400 g truskawek oraz 400 ml śmietany= 800 x 0,02= 16 g. Jako że to nie apteka dałam 20 g żelatyny. Analogicznie postąpiłam przygotowując galaretkę truskawkową.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE