Polecam Wam naprawdę fantastyczny tort czekoladowy z orzechami oraz puchatą bezą. Ciasto na tort NIE zawiera mąki. Spód tortu to po prostu rozkoszna masa czekoladowa- brownie z umieszczonymi w niej kawałkami czekolady o piernikowej nucie. Wierzch tortu to dekoracyjna beza o smaku waniliowym. Bardzo polecam to połączenie- moim zdaniem- będziecie im zachwyceni i będziecie się głaskać po brzuszku.
Tort przygotowałam dla tortownicy o średnicy 21 cm. W przypadku innych wymiarów, użycie przelicznika form. To ten czerwony przycisk umieszczony ponad tytułem przepisu. Przygotowanie deseru nie jest jakoś szczególne skomplikowane; liczę że materiały, które przygotowałam okażą się pomocne. Zapraszam na szczegóły przepisu tej pysznej delicji.
Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie ciasta na tort: żółtka oddzielcie od białek. W mikrofali rozpuście czekoladę i pozostawcie ją do wystudzenia. Alternatywnie czekoladę możecie rozpuścić nad parą wodną. Ubijcie białka z dodatkiem szczypty soli (1). W drugiej misce rozpocznijcie rozcierać miękkie masło dodając do niego stopniowo drobny cukier (2), a następnie żółtka (3). Ucierajcie masę do momentu kiedy stanie się jasna i puszysta.
Teraz dodajcie do masy schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszajcie do połączenia się składników przy pomocy miksera (4). Dodajcie ubite białka i masę wymieszajcie przy pomocy łyżki (5). Na koniec dodajcie przyprawę do piernika oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie (6). Znów całość wymieszajcie. Tortownicę wysmarujcie masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto do tortownicy. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 25 minut- pierwsza faza.
W czasie kiedy ciasto się piecze- przygotujcie bezę. Białka najlepiej jeśli zważycie, dzięki temu będziecie mogli prawidłowo określić ilość cukru. 3 białka, które użyłam do wykonania bezy ważyły w sumie 90 g zatem przygotowałam podwójną ilość cukru, czyli 180 g. Więcej informacji na temat przygotowania klasycznej bezy znajdziecie TUTAJ. Do białek dodajcie sok z cytryny (7). Rozpocznijcie ubijać białka, a po chwili zacznijcie dodawać cukier. Zrobienie bezy zajmie Wam ok. 5 minut. Na końcu dodajcie do bezy aromat waniliowy oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wszystko wymieszajcie (8). Po 25 minutach wyjmijcie ostrożnie z piekarnika tort. W tym momencie jest on tylko podpieczony. Wyłóżcie na tort przygotowaną bezę (9), ponownie włóżcie go do piekarnika i kontynuujcie pieczenie tortu przez 30-40 minut ( druga faza pieczenia), czyli do momentu kiedy beza ładnie się zarumieni. Na tym etapie beza urośnie, po wyjęciu z piekarnika beza opadnie. Tort jest gotowy do konsumpcji zaraz po wystudzeniu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Tort można przechowywać w lodówce. Przed podaniem polecam włożyć go na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, aby czekolada w cieście zrobiła się znów kremowa.