Oto mój przepis na tort z malinami i czekoladą, a dokładnie z polewą czekoladową. Opowiem Wam jak go wykonałam. Najpierw upiekłam puszysty biszkopt. Więcej informacji na temat perfekcyjnego biszkoptu znajdziecie TUTAJ. Biszkopt nasączyłam najlepszym na świecie ponczem. Przepis znajdziecie TUTAJ. Możecie zrobic tez bardzo prosty poncz- składniki podałam poniżej. Krem wykonałam ze śmietanki 30 %, serka mascarpone i dodałam aromat waniliowy. Maliny i wanilia to małżeństwo idealne ! Polecam wypróbować.
Wyeksponowałam malinowy smak dodając dżem malinowy, składający się z 100% malin. Dla poprawy tekstury dodałam również świeże maliny.
Polewa czekoladowa – bardzo prosty przepis- śmietanka 30 % oraz czekolada deserowa.
Torcik jest prosty. Przygotowałam go z biszkoptu upieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujcie inny wymiar tortu, użyjcie przelicznika form. To ten czerwony przycisk ponad tytułem każdego przepisu.
Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego relizacji.
Biszkopt. Rozdzielcie żółtka od białek. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Do białka dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka już trochę “ urosną” rozpocznijcie dodawać cukier (1). Białka powinny zostać ubite na sztywno. Nie zmieniając narzędzi ubijcie żółtka na jasną i puszystą masę (2). Dodajcie żółtka do białek (3). Całość zmiksujcie krótko do połączenia się składników.
Dodajcie przesianą mąkę (4). Wmieszajcie ją do masy przy pomocy łyżki lub miksera, używając najniższych obrotów. Masę przełóżcie do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy lub dno tortownicy wyłóżcie papierem, zaciśnijcie na niej obręcz, a boki natłuśćcie i oprószcie mąką. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni. Biszkopt włóżcie do nagrzanego piekarnika. Biszkopt musi się piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Krem. Do półmiska dodajcie: serek mascarpone, śmietankę, cukier i aromat waniliowy (5) (6). Jeśli używacie zwykłej śmietanki 30% do gotowania- pamiętajcie aby dodać stabilizator, w ilości wskazanej przez producenta. Całość zmiksujcie na puszysty krem.
Przygotowanie polewy czekoladowej: do połamanej na kostki czekolady dodajcie śmietankę. Całość podgrzewajcie do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i polewa zrobi się gęsta (7). Składanie tortu: Wystudzony biszkopt przekrójcie na 3 blaty. Pierwszy blat nasączcie ponczem (8), rozsmarujcie na nim warstwę kremu oraz wykonajcie po obwodzie blatu wężyk z kremu, który zapobiegnie wypadaniu zawartości tortu (9).
Na kremie, w obrębie wężyka, rozsmarujcie dżem malinowy i dodajcie maliny (10) (11). Jeśli są duże, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Maliny wciśnijcie w warstwę kremu i dżemu. Analogicznie postępujcie z drugim blatem. Trzeci blat nasączcie tylko ponczem i rozsmarujcie na nim krem. Kremem wysmarujcie boki tortu i polejcie go polewą czekoladową. Kiedy polewa zastygnie, na powierzchni tortu zróbcie kleksy z kremu i ułóżcie na nich maliny (12). Gotowe. Tort polecam umieścić teraz w lodówce, aby się ustabilizował.