![]() |
Proponuję Wam typowo letni tort z bitą śmietaną oraz sezonowymi owocami; u mnie są to: truskawki, borówki i czereśnie. Przepis jest prosty, niepracochłonny i jedyne na co musicie zwrócić uwagę to na śmietanę którą nabędziecie do jej ubicia. Jak pisałam już wielokrotnie, musicie nabyć śmietankę do ubijania 30 –36 % ze stabilizatorem ( 90 % produktów na rynku zawiera stabilizator) lub jeśli nabędziecie zwykłą śmietanę 30-36 % do gotowania- stabilizator musicie dodać. Ilość stabilizatora zależy od jego marki. Często zadajcie mi pytanie czy konieczne jest użycie stabilizatora. Powiem tak: trudno ubić śmietanę na sztywno bez tego dodatku, a jeśli już się uda, to śmietana zachowuje puszystość tylko wtedy kiedy jest mocno schłodzona. Potem cała spływa i cały trud idzie na marne.
Pomiędzy poszczególnymi blatami tortu przemyciłam borówki. Polecam Wam, zamiast borówek, pokroić truskawki na kawałeczki i zatopić je w bitej śmietanie. Owoców nigdy dość !
Przygotowałam bardzo prosty poncz do nasączenia biszkoptu, składa się on z wody, cukru i soku z cytryny. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie nienasączony tort się nie liczy. Gdybyście mieli ochotę wypróbować najlepszy poncz na świecie ever, polecam TEN przepis. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Extra Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego powstawnia.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie biszkoptu: jajka w temperaturze pokojowej- oddzielcie białka od żółtek. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijać białka. Kiedy białka lekko urosną rozpocznijcie dodawać cukier (1), następnie kontynuując ubijanie dodawajcie po kolei żółtka (2). Kiedy masa stanie się jasna dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość wymieszajcie łyżką lub rózgą do połącznia się składników i uzyskania jednolitej masy (4). Gotowe ciasto na biszkopt przelejcie do natłuszczonej formy i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem. Ja najczęściej wykładam dno papierem, a boki tortownicy natłuszczam i oprószam mąką. Piecznie: nastawcie piekarnik na 170-180 stopni. Biszkopt w tym wymiarze musi się piec przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie bitej śmietany: do schłodzonej śmietany dodajcie cukier i stabilizator ( jeśli używacie) i ubijcie śmietanę (5). Przygotowanie ponczu: do gorącej wody dodajcie cukier oraz sok z cytryny, całość wymieszajcie i pozostawcie do wystudzenia (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Wystudzony biszkopt rozkrójcie na 3 blaty. Składanie tortu: blat nasączcie ponczem, dodajcie bitą śmietanę oraz wytypowane owoce (7) (8). Połóżcie drugi i trzeci blat i postępujcie analogicznie. Wierzch tortu udekorujcie owocami (9). Miłym dodatkiem dla oka jest dodanie listków męty czy melisy.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję