PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-12

Tort z wiśniami

Tort z wiśniami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: ok.2-3 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 18 cm
 
Przeczytaj również: Kotlety mielone w sosie musztardowym

Proponuję Wam absolutnie fantastyczny przepis na tort z wiśniami. Tort ma 18 cm średnicy i składa się z 3 blatów. Do jego przygotowania użyłam 500 g mrożonych wiśni, i jest to niezbędne minimum dla tego wymiaru tortu. Jeśli potrzebujcie wykonać większy lub mniejszy tort proponuję zajrzeć do mojej instrukcji dot. przeliczników form. Mój przepis na tort wiśniowy jest prosty, ale wywalczyłam również niesamowity smak. I tak krem to połącznie bitej śmietany oraz serka mascarpone. Krem zabarwiłam sokiem z wiśni. Do wiśni dodałam przyprawę korzenną, własnej roboty, ale możecie również dodać dobrą przyprawę do pierników- wiśnie kochają aromaty. To nie wszystko. Biszkopt nasączyłam ponczem rumowo- cytrynowym oraz uperfumowanym go sokiem z wiśni. A propos biszkoptu. Biszkopt na mój tort jest nadzwyczaj mięciutki, a to dzięki leciutkiej jak puch mące tortowej. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu. Zapraszam również na FILM o torcie wiśniowym z mojej kuchni- zobaczycie wszystkie prace murarskie w całej okazałości wink

•Składniki•

 
składniki na biszkopt
 
 
składniki na krem
 
 
składniki na poncz
 
 
składniki nadzienia
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielcie od białek (1). Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie białka na sztywno, dodając stopniowo cukier (2). Kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka (3).

Kiedy masa będzie już jasna i napowietrzona, dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek dopieczenia. Dobrym rozwiązaniem jest dodawać składniki suche stopniowo, przesiane przez sitko. Ciasto na biszkopt wymieszajcie łyżką do całkowitego połączenia się składników (4) (5) (6).

Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160-170 stopni. Biszkopt musi się piec przez 25-30 minut lub do suchego patyczka (7). Upieczony biszkopt pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie wiśni: do garnka dodajcie wiśnie, cukier oraz przyprawę korzenną i całość zagotujcie (8). Teraz oddzielcie wiśnie od soku- sitko, i pozostawcie całość do wystudzenia (9).

Przygotowanie kremu: w misce ubijcie śmietanę kremówkę z cukrem. W drugiej misce rozetrzyjcie serek mascarpone. Teraz do serka dodajcie ubitą śmietanę oraz kilka łyżek zimnego soku z wiśni (10) (11). Składanie tortu: biszkopt rozkrójcie na 3 blaty. Każdy blat nasączcie ponczem rumowo cytrynowym oraz sokiem wiśniowym (12).

Teraz na blacie ułóżcie porcję przygotowanego kremu oraz wiśnie (13) (14). W analogiczny sposób postępujcie z każdym blatem. Na końcu posmarujcie cały tort kremem oraz wykonajcie dekoracje (15). Do wykonania dekoracji użyłam rękawa cukierniczego. Wszystkie szczegóły przepisu zobaczycie na FILMIE. Miłego oglądania. Gotowy tort pozostawcie w lodówce na całą noc - do przegryzienia się smaków. Smacznego.

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Naturalny barwnik owoców ma to do siebie, że z czasem się utlenia. Zatem dodajcie do kremu 1 –2 łyżki więcej soku z wiśni. 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE