![]() |
Najlepsze kotlety mielone to po prostu kotlety wykonywane metodą domową tradycyjną. Metoda tradycyjna, która opiera się na samodzielnym mieleniu składników, daje o wiele większe możliwości, a to z kolei wpływa na smak oraz jakość kotletów mielonych. Jeśli mięso zostanie zmielone na sitku z dużymi otworami, kotlety nie będą posiadać zbitej struktury i będą naprawdę bardzo soczyste. Sekretnym składnikiem tradycyjnych kotletów mielonych jest surowy wędzony boczek. Po odkrojeniu skóry, również i jego należy zmielić na sitku z dużymi otworami. Aromat mielonych kotletów, oprócz boczku, tworzą zwyczajowe przyprawy, takie jak majeranek, pieprz, czosnek i cebula, którą przed dodaniem do pozostałych składników należy podsmażyć na złoty kolor i zmielić. Do zmielenia cebuli najlepiej użyć sitka ze średnimi otworami. Polecam również zmielić pozostałe składniki takie jak: namoczona wcześniej w wodzie lub mleku bułka oraz czosnek. Mięso przed uformowaniem kotletów, należy spróbować i ewentualnie doprawić. Tradycyjne kotlety mielone najlepiej tylko podsmażyć na tłuszczu, nie zaszkodzi jeśli na patelnię zostanie dodany smalec. Następnie kotlety powinny zostać umieszczone w brytfannie lub w żaroodpornym półmisku i ostatecznie dopieczone w piekarniku. To jest prawdziwy smak kotletów mielonych za jakimi przepadam. Polecam powrót do tradycji.
![]() |
![]() |
![]() |
Mięso oraz boczek podzielcie na mniejsze kawałki tak aby zmieściły się do otworu wsadowego maszynki do mielenia (1). Musicie zmielić mięso dwukrotnie używając sitka z dużymi otworami. Podczas drugiego mielenia dodawajcie do maszynki naprzemiennie szynkę oraz zmielony boczek. W ten sposób mięso i boczek zostaną również dokładnie wymieszane (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie cebuli. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz (4), dodajcie cebulę i wolno przesmażcie ją na złoty kolor (5). Musicie zmienić również cebulę, proponuję wykonać to na sitku ze średnimi otworami (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie do zmielenia również namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku bułkę (7). Do zmielonego mięsa, boczku, cebuli i bułki tartej dodajcie całe jaja (8). Dodajcie również przyprawy, czyli majeranek (9),
![]() |
![]() |
![]() |
pieprz (10), natkę zielonej pietruszki (11). Aby kotlety były miękkie dodajcie odrobinę zimnej wody (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Wszystkie składniki dobrze wymieszajcie (13) i uformujcie kotlety (14). Następnie każdy kotlet obtoczcie w mące lub tartej bułce (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz do smażenia i obsmażcie z każdej strony kotlety (16). Na koniec przełóżcie wszystkie kotlety do naczynia żaroodpornego (17). Nastawcie piekarnik na 160- 180 stopni i włóżcie kotlety do piekarnika, bez przykrycia. Kotlety muszą się piec przez 15 minut. Można użyć również funkcji termoobiegu (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję