Zapraszam na przepis na Ragu popularnie nazywanego również sosem bolońskim. Tradycyjne składniki ragu to mielone mięso wołowe, mielony wieprzowy boczek, warzywa: marchew, seler naciowy, cebula, koncentrat pomidorowy, wytrawne czerwone wino, wywar mięsny, oliwa z oliwek lub masło, sól, pieprz i tłusta słodka śmietana. Ragu ma opinię bomby kalorycznej dlatego często tradycyjny przepis jest odchudzany czyli boczek zastępowany jest chudszymi kawałkami wieprzowiny, śmietanę zastępuje się mlekiem lub w ogóle się je pomija, a wywar mięsny zastępowany jest wodą. Sekretem dobrego ragu jest jego odpowiednie przygotowanie i cierpliwość. Sos gotuje się od dwóch do czterech a nawet pięciu godzin. Biorąc jednak pod uwagę, że zawsze gotuje się sporą ilość ragu, nie jest to czas stracony ponieważ sosu wystarczy na przygotowanie kilku porcji makaronu.
Wszystkie warzywa pokrójcie w drobną kostkę (1) (2) (3).
Następnie dodajcie je na patelnię (4) wraz z oliwą (5) i przesmażcie przez kila minut, do momentu kiedy staną się miękkie. Zmieszajcie mięso wołowe z mięsem wieprzowym (6).
Zmieszane mięso rozdrobnijcie (7) i dodajcie do warzyw (8). Całość przesmażcie (9).
Teraz dodajcie wino (10) i poczekajcie aż odparuje (11). Koncentrat rozpuście w 250 ml wody i dodajcie do mięsa (12).
Dodajcie dodatkowe 200 ml wody (13), całość przykryjcie pokrywką (14) i wolno gotujcie do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący. W czasie gotowania do smaku dodajcie pieprz i sól (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Gotowy sos, jeśli nie zostanie od razu zużyty, najlepiej podzielić na porcje i zamrozić. Będzie doskonały do zrobienia lasagne, canelloni. Ragu będzie również fantastyczną bazą dla wielu innych sosów i zapiekanek makaronowych.