PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Tradycyjny Sos Boloński Ragu

tradycyjny sos ragu
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 4 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Ciasto Marchewkowe

Zapraszam na przepis na Ragu popularnie nazywanego również sosem bolońskim. Tradycyjne składniki ragu to mielone mięso wołowe, mielony wieprzowy boczek, warzywa: marchew, seler naciowy, cebula, koncentrat pomidorowy, wytrawne czerwone wino, wywar mięsny, oliwa z oliwek lub masło, sól, pieprz i tłusta słodka śmietana. Ragu ma opinię bomby kalorycznej dlatego często tradycyjny przepis jest  odchudzany czyli boczek zastępowany jest chudszymi kawałkami wieprzowiny, śmietanę zastępuje się mlekiem lub w ogóle się je pomija, a wywar mięsny zastępowany jest wodą. Sekretem dobrego ragu jest jego odpowiednie przygotowanie i cierpliwość. Sos gotuje się od dwóch do czterech a nawet pięciu godzin. Biorąc jednak pod uwagę, że zawsze gotuje się sporą ilość ragu, nie jest to czas stracony ponieważ sosu wystarczy na przygotowanie kilku porcji makaronu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wszystkie warzywa pokrójcie w drobną kostkę (1) (2) (3).

Następnie dodajcie je na patelnię (4) wraz z oliwą (5) i przesmażcie przez kila minut, do momentu kiedy staną się miękkie. Zmieszajcie mięso wołowe z mięsem wieprzowym (6).

Zmieszane mięso rozdrobnijcie (7) i dodajcie do warzyw (8). Całość przesmażcie (9).

Teraz dodajcie wino (10) i poczekajcie aż odparuje (11). Koncentrat rozpuście w 250 ml wody i dodajcie do mięsa (12).

Dodajcie dodatkowe 200 ml wody (13), całość przykryjcie pokrywką (14) i wolno gotujcie do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący. W czasie gotowania do smaku dodajcie pieprz i sól (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Gotowy sos, jeśli nie zostanie od razu zużyty, najlepiej podzielić na porcje i zamrozić. Będzie doskonały do zrobienia lasagne, canelloni. Ragu będzie również fantastyczną bazą dla wielu innych sosów i zapiekanek makaronowych.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE