PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-21

Vitello Tonnato- kuchnia włoska

Vitello Tonnato
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 180 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Zupa fasolowa z sałatą i boczkiem

Zapraszam na przepis na klasyczne danie kuchni włoskiej Vitello Tonnato, czyli cielęcinę podawaną z gęstym sosem wykonanym min. z dodatkiem tuńczyka. Vitello Tonnato może być podawane jako przystawka przed daniem głównym, wówczas zazwyczaj cielęcina jest krojona na bardzo cieniutkie plasterki, podobnie jak carpaccio, dodaje się również odpowiednio mniej sosu lub podaje się vitello tonnato jako danie główne. Charakterystycznym składnikiem dania jest sos, który posiada konsystencję przypominającą trochę majonez. Sos wykonuje się z tuńczyka, gotowanych jajek z dodatkiem kaparów, sardynek oraz aromatycznego wywaru z cielęciny. Danie jest prawdziwą delicją, ponadto jest łatwe do zrobienia, i należy je również brać bardzo poważnie pod uwagę planując menu świąteczne lub okolicznościowe. Do przygotowania dania polecam użyć ligawę cielęcą.

•Składniki•

 
Składnik dla ugotowania cielęciny
 
 
Składniki na krem
 
 

•Przygotowanie•

Aby przygotować danie najpierw musicie ugotować cielęcinę i przygotować aromatyczny wywar, który potem dodacie do sosu, a zatem obierzcie z łupin wszystkie warzywa i umieśćcie je w garnku (1). Goździki możecie dodać luzem lub możecie naszpikować nimi cebulę (2). Od razu dodajcie również aromatyczne zioła (3).

Mięso umyjcie i również od razu włóżcie je do garnka (4) (5). Teraz dodajcie wino (6)

oraz taką ilość zimnej wody, aby mięso było nią przykryte (7). Do smaku do dajcie sól (8). Dodajcie również oliwę (9).

Garnek przykryjcie pokrywką i wolno wszystko gotujcie do momentu, kiedy cielęcina stanie się miękka. Zajmie Wam to około 1,5-2 godzin (10). Kiedy mięso stanie się miękkie pozostawcie je w wywarze do wystygnięcia. Przygotowanie sosu: ugotujcie jajka na twardo. Do miski dodajcie zimne jajka (11), tuńczyka (12),

filety sardynek (13), kapary (14), oliwę (15)

Wszystkie składniki rozdrobnijcie przy pomocy blendera (16). Do masy dodajcie zimny wywar w takiej ilości, aby masa nabrała konsystencji gęstego sosu (17). Zimną cielęcinę pokrójcie na plasterki (18).

Plasterki ułóżcie na talerzu (19) i każdy posmarujcie przygotowanym sosem (20). Na wierzchu połóżcie kilka kaparów (21).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE