![]() |
Dziś po raz kolejny zabieram Was na Południe Europy. Proponuje przepis na warzywa i owoce morza w tempurze (wł. fritto misto). Tempura wykonana jest tylko z mąki, zatem jest ona bardzo delikatna i nie stanowi konkurencji dla głównych składników potrawy. Owoce morza oraz warzywa przygotowane według tego przepisu posiadają wiele zalet wyróżniających zdrowe i smaczne smażenie, czyli chrupkość i brak tłustości, smak i aromat oraz lekkostrawność. Najsmaczniejsze smażone dania w tempurze to te przygotowane z małych kawałków i to jest dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy owoców morza, gdyż do przygotowania dania możecie użyć gotowych mieszanek mrożonych owoców morza, które wystarczy tylko wcześniej rozmrozić. Do części warzywnej wybrałam cukinię i marchew. Innymi warzywami, których nie zawahałabym się użyć w tym przepisie są również: kalafior, brukuły i karczochy. Serdecznie polecam ten przepis, jestem pewna, że będzie on bardzo miłym zaskoczeniem nie tylko dla miłośników owoców morza.
![]() |
![]() |
![]() |
Do smażenia w tempurze używa się surowych składników, ta zasadza dotyczy również warzyw. Marchew obierzcie z łupin i pokrójcie na paseczki (1). Cukinię umyjcie, pokrójcie najpierw wzdłuż, wykrójcie całe gniazdo z nasionami (2), a następnie miąższ ze skórką również pokrójcie na paseczki (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz przygotowane warzywa obtoczcie w mące (4), następnie włóżcie je do sitka (5) i potrząśnijcie nim, aby usunąć nadmiar mąki (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Jeśli używacie mrożone owoce morza, najpierw należy je rozmrozić, następnie osuszyć z wody przy pomocy papierowego ręcznika, podobnie jak warzywa należy je teraz obtoczyć w mące (7) i również usunąć z nich nadmiar mąki (8). Kiedy składniki macie już gotowe- na patelni rozgrzejcie sporą ilość tłuszczu do głębokiego smażenia (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dajcie sól (10). Kiedy tłuszcz stanie się gorący partiami dodawajcie składniki (11). Zarówno warzywa oraz owoce morza muszą się smażyć do momentu kiedy staną się złote (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Usmażone warzywa wyjmijcie na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu (13). W analogiczny sposób postępujcie smażąc owoce morza (14) (15). Wymieszajcie warzywa i owoce morza, danie serwujcie na gorąco. Dobrym pomysłem jest skropienie smażonych warzyw i owoców morza kilkoma kroplami soku z cytryny.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Aby danie było smaczne i wykonane zgodnie ze sztuką należy przestrzegać kilku zasad: