PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Warzywa i owoce morza w tempurze

Warzywa i owoce morza w tempurze
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Rogale Marcińskie

Dziś po raz kolejny zabieram Was na Południe Europy. Proponuje przepis na warzywa i owoce morza w tempurze (wł. fritto misto). Tempura wykonana jest tylko z mąki, zatem jest ona bardzo delikatna i nie stanowi konkurencji dla głównych składników potrawy. Owoce morza oraz warzywa przygotowane według tego przepisu posiadają wiele zalet wyróżniających zdrowe i smaczne smażenie, czyli chrupkość i brak tłustości, smak i aromat oraz lekkostrawność. Najsmaczniejsze smażone dania w tempurze to te przygotowane z małych kawałków i to jest dobra wiadomość dla wszystkich smakoszy owoców morza, gdyż do przygotowania dania możecie użyć gotowych mieszanek mrożonych owoców morza, które wystarczy tylko wcześniej rozmrozić. Do części warzywnej wybrałam cukinię i marchew. Innymi warzywami, których nie zawahałabym się użyć w tym przepisie są również: kalafior, brukuły i karczochy. Serdecznie polecam ten przepis, jestem pewna, że będzie on bardzo miłym zaskoczeniem nie tylko dla miłośników owoców morza.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do smażenia w tempurze używa się surowych składników, ta zasadza dotyczy również warzyw. Marchew obierzcie z łupin i pokrójcie na paseczki (1). Cukinię umyjcie, pokrójcie najpierw wzdłuż, wykrójcie całe gniazdo z nasionami (2), a następnie miąższ ze skórką również pokrójcie na paseczki (3).

Teraz przygotowane warzywa obtoczcie w mące (4), następnie włóżcie je do sitka (5) i potrząśnijcie nim, aby usunąć nadmiar mąki (6).  

Jeśli używacie mrożone owoce morza, najpierw należy je rozmrozić, następnie osuszyć z wody przy pomocy papierowego ręcznika, podobnie jak warzywa należy je teraz obtoczyć w mące (7) i również usunąć z nich nadmiar mąki (8). Kiedy składniki macie już gotowe- na patelni rozgrzejcie sporą ilość tłuszczu do głębokiego smażenia (9).

Do smaku dajcie sól (10). Kiedy tłuszcz stanie się gorący partiami dodawajcie składniki (11). Zarówno warzywa oraz owoce morza muszą się smażyć do momentu kiedy staną się złote (12).

Usmażone warzywa wyjmijcie na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu (13). W analogiczny sposób postępujcie smażąc owoce morza (14) (15). Wymieszajcie warzywa i owoce morza, danie serwujcie na gorąco. Dobrym pomysłem jest skropienie smażonych warzyw i owoców morza kilkoma kroplami soku z cytryny.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby danie było smaczne i wykonane zgodnie ze sztuką należy przestrzegać kilku zasad:

  1. Należy zastosować tłuszcz przeznaczony do smażenia w wysokich temperaturach z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych. Więcej informacji na ten temat możecie znaleźć TUTAJ
  2. Należy smażyć w głębokim tłuszczu, czyli ilość tłuszczu powinna być taka, aby żywność była w nim kompletnie zanurzona, co pozwoli na osiągnięcie optymalnego stopnia ugotowania w środku oraz uzyskania złotej skórki na zewnątrz,
  3. Należy smażyć małe porcje żywności,
  4. Po usmażeniu należy usuwać tłuszcz przy pomocy papierowych kuchennych ręczników
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE