PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-07

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Czerwone curry z tofu

Jeśli mielibyście ochotę zjeść talerz prawdziwej węgierskiej zupy gulaszowej to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Oryginalna zupa gulaszowa przygotowywana na jest na bazie składającej się z podsmażonego wędzonego boczku i duszonej cebuli. Następnie dodaje się wołowinę i paprykę w proszku i całość dusi się w wywarze wołowym do momentu kiedy wołowina stanie się miękka. Wtedy dodaje się warzywa.
Polecam do zupy dodać zarówno pokrojoną paprykę oraz paprykę w całości, z której po ugotowaniu wystarczy zdjąć skórkę, a miąższ pokroić i dodać z powrotem do zupy. W ten sposób w zupie pozostaną smakowite kawałki papryki.
Zupa węgierska musi się przegryźć, dlatego musicie ją ugotować przynajmniej 1 dzień wcześniej przed planowaną konsumpcją. Zupa jest przepyszna, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Jeśli dodatkowo dodacie pieprz cayenne może być również odrobinę ostra, Serdecznie polecam ten przepis i zapraszam na jego szczegóły.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru wołowego. Boczek pokrójcie w kostkę i przesmażcie go wolno, nie dodając żadnego tłuszczu (1). Następnie dodajcie do garnka cebulę pokrojoną w kostkę i sól (2). Garnek przykryjcie pokrywkę i duście wolno cebulę. Wołowinę pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie do boczku i cebuli. Podsmażcie wołowinę krótko z każdej strony na dużym ogniu (3).

Następnie ogień zredukujcie i dodajcie paprykę w proszku oraz pieprz (4). Chodzi o to, aby papryka się nie przypaliła tylko rozpuściła w powstałym tłuszczu (5). Teraz dodajcie czosnek (6)

oraz pokrojone pomidory (7) i tyle wywaru aby mięso zostało przykryte (8). Znów przykryjcie garnek pokrywką i duście mięso do miękkości. Zajmie Wam to około 2 godzin. Teraz dodajcie pozostały wywar (najlepiej gorący) warzywa, czyli pokrojoną w kostkę marchew i seler (9)

obrane i pokrojone ziemniaki (10) oraz paprykę (11). Na końcu jeszcze dodajcie aromaty w postaci liści laurowych i kminu (12). Całość duście do momentu kiedy warzywa staną się miękkie. Jeśli użyjecie papryki w całości, wówczas na drugi dzień wyjmijcie ją z zupy, zdejmijcie skórkę a miąższ pokrójcie.

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE