![]() |
Jeśli macie ochotę na Żurek musicie do zakwaszenia zupy użyć kwasu mącznego, z kolei jeśli chcecie zjeść Barszcz to musicie zupę zakwasić kwasem od kiszonych ogórków lub kapusty. Obie zupy możecie zabielić używając kwaśnej śmietany. Co więcej, każdą z tych zup możecie ugotować na wywarze z białej kiełbasy i podać z gotowanym jajkiem. Oba rodzaje zup zwyczajowo doprawia się sporą ilością czosnku i majeranku. Aby jednak zupy się nie powieliły, proponuję Wam przepis na wielkanocny biały barszcz ugotowany na wywarze drobiowym. Zupę zakwasiłam kawasem ogórkowym i aby tego dokonać, zaopatrzona w czysty słoiczek, udałam się do osiedlowego sklepu warzywniczego. Wkładka do zupy to ziemniaki, marchewka oraz kawałeczki mięsa drobiowego. Wyszło pysznie. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotujcie wywar mięsny (1). Szczegółowe instrukcje jak zrobić wywar znajdziecie TUTAJ. Następnie z wywaru usuńcie całą zawartość, mięso oczyśćcie i podzielcie na kawałeczki. Do przygotowania wywaru użyłam podudzia kurczaków bez skóry ( usunęłam ją). Ziemniaki i marchewkę obierzcie z łupin, pokrójcie w kostkę i dodajcie do wywaru (2) (3). Całość gotujcie do momentu kiedy warzywa staną się miękkie.
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do barszczu dodajcie kwas w ilości do smaku (4). Na suchej patelni przez kilka chwil przesmażcie mąkę. Dzięki temu mąka straci surowy smak. Do śmietany dodajcie kilka łyżek wywaru oraz mąkę. Całość wymieszajcie i dodajcie do zupy przez sitko, które zatrzyma ewentualne grudki (5). Przy pomocy rózgi wymieszajcie zupę. Doprawianie: do smaku dodajcie pieprz, sól (6),
![]() |
![]() |
![]() |
czosnek przeciśnięty przez praskę (7) oraz majeranek (8). Na końcu dodajcie przygotowane mięso (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję