Wielbicielom ciasta drożdżowego polecam wykonać wieniec drożdżowy z makiem. Jest mnóstwo wzorów ozdobnego składania ciasta, ja proponuję jeden z nich. W przepisie użyłam kupną gotową masę makową z bakaliami; jeśli wolicie domowy wyrób to u mnie na blogu również znajdziecie przepis na masę makową. Z kolei do wykonania ciasta drożdżowego użyłam Mąkę Extra Wypiek typ 550 Basia, dedykowanej właśnie tego rodzaju wypiekom.
Ciasto drożdżowe wykonuje się w dwóch etapach, pierwszy to zaczyn, a drugi to ciasto właściwe. Cała procedura nie jest trudna, z moimi instrukcjami każdemu wyjdzie. Musicie zarezerwować sobie tylko trochę czasu, bo ciasto drożdżowe kocha czas i ciepło. Przepis bierze udział w konkursie “Piątki Pieczenia Początki". Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Pracę rozpocznijcie od rozpuszczenia masła. Pozostawcie je do wystudzenia. Zaczyn: pokruszcie drożdże, dodajcie do nich cukier oraz letnie mleko (1). Całość wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży i pozostawcie na 15 minut (2). Po tym czasie zaczyn powinien się uaktywnić- czyli pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Do dużej misji dodajcie mąkę przesianą przez sito (3),
zaczyn, rozpuszczone masło, żółtka oraz szczyptę soli (4). Najpierw wszytko wymieszajcie łyżką, a następnie ciasto wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto. Ponownie włóżcie je do miski, przykryjcie talerzem lub ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia (5). Zajmie to ok. 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłóżcie ponownie na stolnicę i rozwałkujcie je na grubość ok. 3-4 milimetrów na duży prostokąt. Rozsmarujcie na nim masę makową, marginesy pozostawcie nie posmarowane. Maku nie może być bardzo dużo ( grubo) ponieważ później, w zależności od splotu- będzie się wypadać z ciasta (6).
Ciasto zwińcie w rulon wzdłuż krótszego boku (7) i przełóżcie go na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przetnijcie wzdłuż na całej długości oprócz kilku centymetrów od góry rulonu (8). Wykonajcie splot oraz uformujcie wieniec (8). Zobaczcie FILM, w którym prezentuję tę operację [ LINK]
Wieniec przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozkłóćcie jajko wraz z mlekiem i posmarujcie nim winiec (10). Piecznie: wieniec drożdżowy z makiem włóżcie do nagrzanego piekarnika na 170- 180 stopni bez termoobiegu, środkowa półka. Wieniec musi się piec ok. 30- 40 minut lub do suchego patyczka. Lukier: do cukru pudru dodajcie sok z cytryny oraz odrobinę gorącej wodę (11). Całość energicznie wymieszajcie. Powstałym lukrem udekorujcie wieniec (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję