Wołowina po burgundzku (boeuf à la Bourguignonne) to danie z wołowiny z dodatkiem czerwonego wina, pochodzi z francuskiej tradycji kulinarnej, z regionu Burgundii.
Danie nie jest trudne do wykonania, ma postać gulaszu i charakteryzuje się typowymi dla niego składnikami jakimi są pieczarki, bukietem ziół garni ( tymianek liść laurowy, pietruszka) parzony boczek, koncentrat pomidorowy lub pomidory, dodatek czerwonego wina.
Długo duszona wołowina jest mięciutka, sos jest bardzo aromatyczny i jak na potrawy gulaszowe przystało, najlepiej smakuje dopiero od drugiego dnia i dalej.
Wołowinę po burgundzku najczęściej podaje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami. Zapraszam na przepis krok po kroku.
Przygotowanie wołowiny po burgundzku proponuje rozpocząć od przygotowania wszystkich składników, i tak: cebulę i czosnek obierzcie z łupin i je poszatkujecie. Wołowinę pokrójcie na mniejsze kawałki, przygotujcie wywar wołowy.
Kawałki wołowiny krótko obsmażcie na gorącym oleju z każdej strony (1). Następnie dodajcie cebulę i czosnek (2), oprószcie mięso mąką i całość wymieszajcie (3).
Mięso włóżcie do większego garnka. Teraz dodajcie wywar wołowy w ilości przykrywającej wsad (4). Dodajcie pomidory, wino (5) (6)
oraz zioła (7) (8). Garnek przykryjcie pokrywką i duście powoli mięso do miękkości (9). Zajmie Wam to ok. 2- 3 godzin. Jeśli jest to konieczne dodajcie wywaru, z kolei jeśli wołowina jest już miękka, ale jest za dużo płynu zredukujcie go ( wygotowanie)
W tym czasie- boczek i pieczarki pokrójcie w dużą kostkę. Na patelni najpierw podsmażcie boczek na niewielkiej ilości oleju i dodajcie pieczarki (10) (11). Całość duście przez kilka minut. Pieczarki oraz boczek dodajcie do mięsa wtedy kiedy będzie miękkie (12). Poduście jeszcze kilka chwil, doprawcie całość do smaku i pozostawcie do przegryzienia się smaków przynajmniej przez noc.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Widziałam w sieci przepisy na wołowinę po burgundzku duszoną w 100% w winie. Nie próbowałam, ale odradzam. Dania gulaszowe potrzebują aromatów- wino to dodatek. Wino, w pięknych kieliszkach, niech Wam służy do celebrowania kolacji czy obiadu z rodziną i znajomymi.