PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2022-02-18

Wołowina po burgundzku- Boeuf Bourguignon

Wołowina po burgundzku- Boeuf Bourguignon
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 3-4 h
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Krem z porów i ziemniaków z białą kiełbasą

Wołowina po burgundzku (boeuf à la Bourguignonne) to danie z wołowiny z dodatkiem czerwonego wina, pochodzi z francuskiej tradycji kulinarnej, z regionu Burgundii.
Danie nie jest trudne do wykonania, ma postać gulaszu i charakteryzuje się typowymi dla niego składnikami jakimi są pieczarki, bukietem ziół garni ( tymianek liść laurowy, pietruszka) parzony boczek, koncentrat pomidorowy lub pomidory, dodatek czerwonego wina.
Długo duszona wołowina jest mięciutka, sos jest bardzo aromatyczny i jak na potrawy gulaszowe przystało, najlepiej smakuje dopiero od drugiego dnia i dalej.
Wołowinę po burgundzku najczęściej podaje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami. Zapraszam na przepis krok po kroku. 

•Składniki•

 
składniki na wołowinę po burgundzku
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie wołowiny po burgundzku proponuje rozpocząć od przygotowania wszystkich składników, i tak: cebulę i czosnek obierzcie z łupin i je poszatkujecie. Wołowinę pokrójcie na mniejsze kawałki, przygotujcie wywar wołowy.
Kawałki wołowiny krótko obsmażcie na gorącym oleju z każdej strony (1). Następnie dodajcie cebulę i czosnek (2), oprószcie mięso mąką i całość wymieszajcie (3).

Mięso włóżcie do większego garnka. Teraz dodajcie wywar wołowy w ilości przykrywającej wsad (4). Dodajcie pomidory, wino (5) (6)

oraz zioła (7) (8). Garnek przykryjcie pokrywką i duście powoli mięso do miękkości (9). Zajmie Wam to ok. 2- 3 godzin. Jeśli jest to konieczne dodajcie wywaru, z kolei jeśli wołowina jest już miękka, ale jest za dużo płynu zredukujcie go ( wygotowanie)

W tym czasie- boczek i pieczarki pokrójcie w dużą kostkę. Na patelni najpierw podsmażcie boczek na niewielkiej ilości oleju i dodajcie pieczarki (10) (11). Całość duście przez kilka minut. Pieczarki oraz boczek dodajcie do mięsa wtedy kiedy będzie miękkie (12). Poduście jeszcze kilka chwil, doprawcie całość do smaku i pozostawcie do przegryzienia się smaków przynajmniej przez noc.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Widziałam w sieci przepisy na wołowinę po burgundzku duszoną w 100% w winie. Nie próbowałam, ale odradzam. Dania gulaszowe potrzebują aromatów- wino to dodatek. Wino, w pięknych kieliszkach, niech Wam służy do celebrowania kolacji czy obiadu z rodziną i znajomymi.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE