Dziś zapraszam Was na klasyczną Wuzetkę czyli kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone bitą śmietaną i konfiturą. Wierzch ciasta pokrywa gruba warstwa polewy czekoladowej i to wszystko sprawia, że kubki smakowe szaleją. Do ciasta biszkoptowego dodałam rozpuszczone masło, dzięki czemu ciasto jest wilgotne.
Sekretem tego przepisu jest konfitura śliwkowa, mocno czekoladowa z leciutkim aromatem skórki pomarańczowej i wanilii. Konfitura jest przepyszna sama w sobie i można się nią zajadać, tak po prostu bezpośrednio ze słoiczka. Wyobraźcie sobie, co się dzieje, kiedy dodać ją do ciasta- niebo w gębie
Przepis przygotowałam do formy o wielkości 27 x 21 cm. Jeśli potrzebujcie zrobić więcej lub mniej wuzetki, zerknijcie do przelicznika form. Z kolei na samym dole w Poradach Tapenda przeczytacie instrukcje dot. prawidłowego doboru ilości żelatyny do kremu.
Konfiturę do przepisu zatroszczyła się firma Eterno, Naprawdę, ich przetwory są wyjątkowe. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia i wystudzenia masła. Oddzielcie białka od żółtek (1). Do białka dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie dodając stopniowo cukier (2). Kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka (3).
Do tak przygotowanej masy dodajcie przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (4). Dodajcie również kakao i ciasto wymieszajcie łyżką do połączenia się wszystkich składników (5). Teraz dodajcie masło i znów całość wymieszajcie (6).
Ciasto wyłóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia (7). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia, następnie rozkrójcie je na 2 blaty. Pierwszy blat posmarujcie konfiturą śliwkowo - czekoladową (8). Przygotowanie kremu: do żelatyny dajcie wodę. Po kilu minutach żelatyna przybierze postać ciała stałego. Włóżcie zatem żelatynę na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, aby stała się znów płynna, ale nie gorąca. Schłodzoną śmietanę ubijcie z cukrem pudrem, dodajcie żelatynę i krem wymieszajcie łyżką (9). Śmietana stanie się wyraźnie usztywniona.
Składanie ciasta: wyłóżcie śmietanę na posmarowany konfiturą blat (10) (11). Pozostawcie trochę śmietany do dekoracji. Połóżcie drugi blat (12)
i posmarujcie go resztą konfitury śliwkowo- czekoladowej (13). Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie połamaną czekoladę oraz śmietanę. Całość podgrzejcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową czekoladą pokryjcie wierzch Wuzetki (14). Resztę śmietany wykorzystajcie do wykonania dekoracji (15). Gotowe ciasto włóżcie do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję