PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-12-04

Wuzetka

Wuzetka
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 27x 21 cm
 
Przeczytaj również: Barszcz Ukraiński

Dziś zapraszam Was na klasyczną Wuzetkę czyli kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone bitą śmietaną i konfiturą. Wierzch ciasta pokrywa gruba warstwa polewy czekoladowej i to wszystko sprawia, że kubki smakowe szaleją. Do ciasta biszkoptowego dodałam rozpuszczone masło, dzięki czemu ciasto jest wilgotne.
Sekretem tego przepisu jest konfitura śliwkowa, mocno czekoladowa z leciutkim aromatem skórki pomarańczowej i wanilii. Konfitura jest przepyszna sama w sobie i można się nią zajadać, tak po prostu bezpośrednio ze słoiczka. Wyobraźcie sobie, co się dzieje, kiedy dodać ją do ciasta- niebo w gębie laugh
Przepis przygotowałam do formy o wielkości 27 x 21 cm. Jeśli potrzebujcie zrobić więcej lub mniej wuzetki, zerknijcie do przelicznika form. Z kolei na samym dole w Poradach Tapenda przeczytacie instrukcje dot. prawidłowego doboru ilości żelatyny do kremu.
Konfiturę do przepisu zatroszczyła się firma Eterno, Naprawdę, ich przetwory są wyjątkowe. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na polewę czekoladową
 
 
składniki na krem
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia i wystudzenia masła. Oddzielcie białka od żółtek (1). Do białka dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie dodając stopniowo cukier (2). Kontynuując ubijanie dodawajcie żółtka (3).

Do tak przygotowanej masy dodajcie przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (4). Dodajcie również kakao i ciasto wymieszajcie łyżką do połączenia się wszystkich składników (5). Teraz dodajcie masło i znów całość wymieszajcie (6).

Ciasto wyłóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia (7). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia, następnie rozkrójcie je na 2 blaty. Pierwszy blat posmarujcie konfiturą śliwkowo - czekoladową (8). Przygotowanie kremu: do żelatyny dajcie wodę. Po kilu minutach żelatyna przybierze postać ciała stałego. Włóżcie zatem żelatynę na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej, aby stała się znów płynna, ale nie gorąca. Schłodzoną śmietanę ubijcie z cukrem pudrem, dodajcie żelatynę i krem wymieszajcie łyżką (9). Śmietana stanie się wyraźnie usztywniona. 

Składanie ciasta: wyłóżcie śmietanę na posmarowany konfiturą blat (10) (11). Pozostawcie trochę śmietany do dekoracji. Połóżcie drugi blat (12)

i posmarujcie go resztą konfitury śliwkowo- czekoladowej (13). Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie połamaną czekoladę oraz śmietanę. Całość podgrzejcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową czekoladą pokryjcie wierzch Wuzetki (14). Resztę śmietany wykorzystajcie do wykonania dekoracji (15). Gotowe ciasto włóżcie do lodówki, aby smaki się przegryzły.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

 

  1. Aby prawidłowo dobrać ilość żelatyny dla kremu wystarczy kierować się instrukcjami podanymi przez producenta podanymi na opakowaniu. W moim przypadku, opakowanie żelatyny ( 50 g), wystarczy na 2,5 litra płynu ( 2500ml), co oznacza, że dla 1 ml wystarczy 0,02 g żelatyny ( 50:2500). Użyłam 400 ml śmietany x 0,02, co daje 8 g żelatyny.
  2. Żelatyna potrzebuje 5 krotną ilość wody w stosunku do jej masy, a zatem do 8 g żelatyny należy dodać 40 ml wody ( 8x 5)  
  3. Zamiast żelatyny możecie ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i stabilizatora do śmietany w ilości wskazanej przez producenta.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE