Proponuję wiosenną zupę z botwinką w postaci zabielanego barszczu. Zupę zakwasiłam sokiem z cytryny oraz kwaśną śmietaną. Wiosenny barszcz przygotowałam na domowym wywarze warzywnym. Jak zawsze do wywaru warzywnego wrzuciłam mnóstwo warzyw, nawet pomidora. Jeszcze gałązka tymianku, tradycyjne zioła i przyprawy i tak powstał aromatyczny wywar warzywny.
Wywar po przefiltrowaniu przez sitko stał się bazą dla barszczu do którego dodałam marchewkę, ziemniaki i botwinkę. Barszcz na końcu przyprawiłam do smaku- dodałam min. ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i zaciągnęłam barszczyk śmietaną. Kiedy wszystkie smaki się przegryzły zupa naprawdę stała się smaczna. Oto mój wiosenny barszczyk. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie przepisu musicie rozpocząć od ugotowania wywaru. Szczegółowe instrukcje o tym jak ugotować wywar warzywny znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Po 30- 40 minutach wywar będzie gotowy (1) (2) (3). Jeśli przygotujecie wywar dzień wcześniej będzie jeszcze smaczniejszy. Gotowy wywar przefiltrujcie przez sitko.
Przygotujcie wsad do barszczu. Obrane z łupin ziemniaki i marchewkę pokrójcie w kostkę. Buraczki obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze kawałki. Liście botwinki poszatkujcie, łodygi pokrójcie na mniejsze kawałki (4). Teraz do wywaru dodajcie przygotowane ziemniaki oraz marchewkę i ugotujcie je do miękkości (5). W połowie czasu gotowania dodajcie do barszczu młode buraczki (6)
oraz łodygi botwinki (7). Pod koniec gotowania dodajcie liście botwinki (8). Przyprawianie: dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę (9),
sok z cytryny do smaku oraz koncentrat pomidorowy (10) (11). Z pewnością przyda się również dodać sól oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy. Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję