PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-13

Żabnica w sosie pomidorowym

Żabnica w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Muffiny z borówkami

Proponuję następne danie z żabnicą w roli głównej. Tym razem żabnicę przygotowałam w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy jest bardzo prosty i wymaga użycia niewielu składników, za to takich, które skutecznie dodadzą mu wspaniałego aromatu, zatem jest to cebula, rozmaryn oraz białe wino. Aby sos stał się wyrazisty w smaku proponuję również dodać płatki pikantnej papryki. Sos powinien być dobrze doprawiony i błyszczący od oliwy, który chętnie zbierzecie z talerza przy pomocy kawałka chleba. Na takim rozpustnym tle wspaniale wybrzmi kawałek wybornego mięsa żabnicy. Rybę możecie ugotować w sosie- taką procedurę prezentuje poniżej lub możecie ugotować ją na parze, co z kolei widzicie na zdjęciu głównym. Polecam oba rozwiązania, dla mnie są one równoważne bo ryba smakuje tak samo dobrze. Jeśli przepis planujecie wykorzystać w menu okolicznościowym i kiedy zależy Wam, aby biały filet żabnicy od razu rzucał się w oczy sugeruję użyć pary.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sosu: cebule obierzcie z łupin i wstępnie pokrójcie (1). Dodajcie do cebuli igiełki rozmarynu świeżego lub mrożonego i całość poszatkujcie (2) (3).  

Na patelnie dodajcie oliwę oraz cebulę i rozmaryn (4) (5). Wolno je przesmażcie, aby oliwa nabrała aromatu. Teraz dodajcie wino i poczekajcie aż w części wyparuje (6).

Następnie dodajcie pomidory konserwowane ( bez skórki), wodę oraz płatki papryki (7) (8) (9). Sos wolno gotujcie pod przykrycie i redukujcie do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący od oliwy. Zajmie Wam to około 20 minut.

Sos doprawcie do smaku solą (10). Jeśli nie będziecie gotować ryby na parze to w tym momencie włóżcie przygotowane kawałki żabnicy do sosu i gotujcie je pod przykryciem 15 minut (11) (12). Od czasu do czasu mięso obracajcie na drugą stronę. W innym przypadku gotowy sos wyłóżcie na talerze, połóżcie na nim żabnicę ugotowaną na parze i polejcie ją sosem. TUTAJ znajdzecie instrukcję krok po kroku jak oczyścić żabnicę. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE