![]() |
Proponuję następne danie z żabnicą w roli głównej. Tym razem żabnicę przygotowałam w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy jest bardzo prosty i wymaga użycia niewielu składników, za to takich, które skutecznie dodadzą mu wspaniałego aromatu, zatem jest to cebula, rozmaryn oraz białe wino. Aby sos stał się wyrazisty w smaku proponuję również dodać płatki pikantnej papryki. Sos powinien być dobrze doprawiony i błyszczący od oliwy, który chętnie zbierzecie z talerza przy pomocy kawałka chleba. Na takim rozpustnym tle wspaniale wybrzmi kawałek wybornego mięsa żabnicy. Rybę możecie ugotować w sosie- taką procedurę prezentuje poniżej lub możecie ugotować ją na parze, co z kolei widzicie na zdjęciu głównym. Polecam oba rozwiązania, dla mnie są one równoważne bo ryba smakuje tak samo dobrze. Jeśli przepis planujecie wykorzystać w menu okolicznościowym i kiedy zależy Wam, aby biały filet żabnicy od razu rzucał się w oczy sugeruję użyć pary.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu: cebule obierzcie z łupin i wstępnie pokrójcie (1). Dodajcie do cebuli igiełki rozmarynu świeżego lub mrożonego i całość poszatkujcie (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnie dodajcie oliwę oraz cebulę i rozmaryn (4) (5). Wolno je przesmażcie, aby oliwa nabrała aromatu. Teraz dodajcie wino i poczekajcie aż w części wyparuje (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie pomidory konserwowane ( bez skórki), wodę oraz płatki papryki (7) (8) (9). Sos wolno gotujcie pod przykrycie i redukujcie do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący od oliwy. Zajmie Wam to około 20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Sos doprawcie do smaku solą (10). Jeśli nie będziecie gotować ryby na parze to w tym momencie włóżcie przygotowane kawałki żabnicy do sosu i gotujcie je pod przykryciem 15 minut (11) (12). Od czasu do czasu mięso obracajcie na drugą stronę. W innym przypadku gotowy sos wyłóżcie na talerze, połóżcie na nim żabnicę ugotowaną na parze i polejcie ją sosem. TUTAJ znajdzecie instrukcję krok po kroku jak oczyścić żabnicę.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję