PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zakwas buraczany na barszcz

Zakwas buraczany na barszcz
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 14 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Makaron z kiełbasą i szparagami

Do wykonania zakwasu z buraków potrzeba trzech składników- buraków, wody oraz soli. Wiele przepisów poleca dodanie do roztworu kawałka żytniego chleba. Skoro do ukwaszenia ogórków i kapusty nie dodaje się żytniego chleba nie ma logicznego uzasadnienia aby to było koniecznym dla ukwaszenia buraków. Powodem dla którego dodaje się chleb jest chęć przyspieszenia procesu kwaszenia. Jeśli macie się do dyspozycji dobry chleb żytni wykonany na zakwasie nie ma żadnych przeciwwskazań, aby taki chleb użyć do wykonania zakwasu. Problemem jest chleb z ulepszaczami. Istnieje ryzyko że zakwas do barszczu się nie uda i na przykład spleśnieje. Do przygotowania zakwasu buraczanego można użyć aromatów na przykład czosnku, ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego. Jest kwestią do przemyślenia, jeśli te same przyprawy dodaje się do wywaru na bazie którego wykonuje się barszcz, czy warto zatem użyć do zakwasu wszystkich wymienionych składników i tym samym je zdublować. Mój przepis na zakwas buraczany na barszcz wykorzystuje tylko aromat czosnkowy. Czas potrzebny na wykonanie zakwasu buraczanego to około 2 tygodnie. Wykorzystuję szczelnie zamykany słoik z gumką i klamerką, na przykład taki jaki widać na poszczególnych wizualizacjach. Słoik musi być umieszczony w temperaturze pokojowej. Po około 7 dniach na powierzchni zakwasu pojawi się pianka, którą należy usunąć. Gotowy zakwas buraczany charakteryzuje kwaskowy smak, bordowy odcień, przy czym jest klarowny i posiada apetyczny aromat.

Drogi Czytelniku, zapewne trafiłeś na mają stronę poszukiwaniu niezawodnego przepisu na zakwas buraczany. Zapewne odwiedzasz mnie w okresie przedświątecznym i jest mi z tego powodu niezwykle miło.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować zakwas z buraków musicie przegotować wodę, a następnie ją wystudzić. Polecam wodę źródlaną. Do wody dodajcie sól (1), najlepiej jeśli użyjecie sól morską lub kamienną. Minerały w nich zawarte naprawdę czynią różnicę w smaku. Wybierzcie zdrowe ząbki czosnku (2) i obierzcie go z łupin (3).

Buraki obierzcie z łupin (4). Teraz buraki pokrójcie na kawałki (5) i włóżcie je do słoika (6).

Co kilka warstw buraków dodajcie ząbek czosnku (7). Dodajcie przygotowaną wcześniej wodę (8). Woda powinna przykryć buraki (9). Stosunek wody do buraków jest bliski proporcji 1:1, czyli na przykład 1 kilogram buraków na 1 litr wody. Słoik zamknijcie.

Po około 7 dniach kiszenia na powierzchni pojawia się pianka powstająca w wyniku fermentacji. Usuńcie piankę (10). Kolor zakwasu jest na tym etapie jeszcze bardzo jasno czerwony. Zakwas po 12 dniach (11). Jak widać pianki jest bardzo mało, i ma ona ciemny kolor. Kwestią wyboru jest jej usuwanie. Gotowy zakwas buraczany. Na tym etapie należy oddzielić zakwas od buraków. Najłatwiej jest go po prostu przecedzić przez sitko (12). Następnie zakwas przelejcie do wyparzonych wrzątkiem butelek lub słoików. Zakwas przechowujcie w lodówce.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Do robienia kiszonek proponuję nie używać soli jodowanej. Istnieje cień podejrzenia, że ona niweczy trud naszej pracy. Proponuję: sól kamienną, morską i himalajską czyli produkty naturalne.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE