Dziś proponuję Wam piękny przepis na naleśniki. Będzie to przepis wytrawny, składający się z faszerowanych ricottą i szpinakiem naleśników z dodatkiem mozzarelli zapiekanych pod beszamelem. Paluszki lizać.
Przepis jest 3 etapowy. Musicie zrobić naleśniki, sos beszamelowy oraz farsz do naleśników. Clou przepisu jest doprawienie wszystkiego tak, aby w nosie kręciło od aromatów. Do naleśników dodałam zioła prowansalskie, do beszamelu nie żałowałam gałki muszkatołowej. Do szpinaku dodałam proste przyprawy. Jeśli Was ciekawi co lubi szpinak najbardziej, to zapraszam Was do dedykowanego postu na ten temat.
Naleśniki zapiekałam pod pierzynką sosu beszamel z dodatkiem tartego sera Grana Padano. Podane w przepisie ilości składników są orientacyjne. Do przygotowania przepisu użyłam Mąkę Wrocławską Basia oraz mrożony szpinak. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania szpinaku. Jeśli używacie szpinak mrożony, wówczas go rozmroźcie i odciśnijcie wodę. Ja wodę odparowałam na patelni. Jeśli używacie świeży szpinak, wówczas go dokładnie wypłuczcie i zblanszujcie przez ok. 2 minuty w gotującej się wodzie, a następnie odciśnijcie nadmiar wody. Przygotowanie naleśników: wybijcie jajka, dodajcie sól (1) i rozkłóćcie jajka przy pomocy rózgi kuchennej. Dodajcie mąkę, znów wszystko zmieszajcie, na końcu dodajcie mleko i zioła prowansalskie (2) (3). Odstawcie ciasto na kilka minut. Jeśli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste dodajcie mleko, z kolei jeśli ciasto jest zbyt rzadkie- dodajcie trochę mąki. Smażenie naleśników: gorącą patelnię wysmarujcie masłem i wylejcie na nią nabierkę ciasta. Smażcie naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły.
Przygotowanie farszu: do zimnego i odciśniętego z wody szpinaku dodajcie ser ricotta, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (4). Całość zamieszajcie przy pomocy widelca. Teraz dodajcie pokrojony w kostkę ser mozzarella (5). Znów wszystko zamieszajcie. Przygotowanie sosu beszamelowego: w garnku rozpuście masło. Następnie dodajcie mąkę (6). Przy pomocy rózgi kuchennej wszystko wymieszajcie. Powstaną grudki.
Dodajcie mleko oraz przyprawy (7). Kontynuując gotowanie i mieszanie doprowadźcie do powstania gęstego sosu. Składanie naleśników: na każdym naleśniku rozprowadźcie łyżkę sosu beszamelowego oraz farszu ze szpinaku i ricotty. Naleśnik złóżcie jak krokiet (8). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarujcie 1-2 łyżki beszamelu. Ułóżcie naleśniki- jeden obok drugiego. Pozostałym sosem polejcie naleśniki i oprószcie je startym serem (9). Pieczenie: 200 stopni bez termoobiegu, środkowa półka- 15 minut, następnie dodajcie funkcję termoobiegu i grilla i kontynuujcie pieczenie do momentu kiedy naleśniki apetycznie się zarumienią.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję