![]() |
Podzielę z Wami moją subiektywną opinią na temat dyni. Według mnie dynia sama w sobie nie “powala” ani smakiem ani aromatem. Dynia jest w stanie zwyciężyć w konkursie “ Wielkości”. Na przykład w tym roku mogę się pochwalić okazem dyni o średnicy ponad 50 centymetrów, która urosła na dachu garażu sąsiadów mojej mamy. Wyobrażacie to sobie ? Obecnie ten Olbrzym wzbudza spore zainteresowanie dzieciaczków z sąsiedztwa. W planach mam wykonanie z niej dekoracji z okazji Helloween. Już się cieszę
Wróćmy jednak do tematu dyni w kontekście przepisów kulinarnych. W tym względzie powiem Wam jak się sprawy mają- otóż dynia wymaga perfum. W towarzystwie aromatycznych przypraw, dania z dyni naprawdę warte są każdej poświęconej im chwili. W tym przepisie polecam Waszej uwadze połączenie dyni z gałką muszkatołową. Przygotowałam przepis na zapiekane pierogi z dynią, uperfumowane właśnie tą przyprawą. Pozostałe składniki dania, to min. wędzony boczek, śmietana i parmezan. Gwarantuję Wam, że podczas koncumpcji poczujecie motyle w brzuchu. Wspaniały jest ten przepis, zatem poznajcie jego szczegóły.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Następnie pokrójcie w kostkę wędzony boczek oraz cebulę (1). Z dyni odkrójcie skórę oraz miąższ z pestkami, pokrójcie w kostkę dynię i odważcie wskazaną w przepisie jej ilość. Przy pomocy blendera rozdrobnijcie dynię (2). Podczas miksowania dodajcie odrobinę przygotowanego wywaru, to pozwoli Wam uzyskać puree (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę. Duście cebulę do momentu kiedy stanie się miękka. Dodajcie boczek i kontynuujcie duszenie do momentu kiedy boczek się apetycznie wytopi (4). Teraz dodajcie przygotowane puree z dyni oraz porcję wywaru (5) (6). Duście dynię do momentu kiedy stanie się miękka. Dodawajcie wywar, za każdym razem kiedy ten się wygotuje. Cała operacja zajmie Wam około 15-20 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Budowanie sosu: do zawartości patelni dodajcie śmietanę, sól oraz pieprz w ilości do smaku (7). Teraz dodajcie dużą szczyptę gałki muszkatołowej (8). Gałka muszkatołowa musi być dobrze wyczuwalna w sosie. Dozujcie również wcześniej wspomniane przyprawy, tak aby sos był już dobrze doprawiony na tym etapie, i aby smakował jak przysłowiowy “milion dolarów”. Sos zredukujcie do średniej konsystencji. Ugotujcie ulubione pierogi, wg instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie je do sosu i całość wymieszajcie. Ja sos przygotowałam na patelni aluminiowej, którą mogłam użyć również jako naczynie do zapiekania. Jeśli używacie do przygotowania sosu patelni teflonowych, czy patelni z plastykowymi elementami, całość musicie przełożyć do naczynia do zapiekania. Przed włożeniem pierogów do piekarnika, całość oprószcie startym parmezanem (9). Pieczenie: pierogi włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180- 200 stopni z włączoną funkcją grill. Miejcie na oku zapiekankę. Proces zapiekaniea zajmie Wam około 10 minut. Zapiekane pierogi z dynią są gotowe i smakują fantastycznie. Zakochacie się.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję