Dziś proponuję Wam przepis z cyklu z ziemi włoskiej do Polski czyli zapiekane pierogi z serem mozzarella i oliwkami, a wszystko okraszone aromatycznym sosem pomidorowym z bazylią.
Przepis na zapiekane pierogi jest bardzo prościutki do wykonania, a jego aromat i smak jest wprost zniewalający i, jak sami się przekonacie, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze. Gwarantuję
Co uzależnia? Z pewnością pomidorowy i błyszczący od oliwy sos, który został zaaromatyzowany bazylią. Ponad to do sosu dodałam czarne oliwki, które w tej kompozycji tworzą małżeństwo idealne. Dobrych rzeczy nigdy dość- oto wisienka na torcie- ser mozzarella, który po zapieczeniu ciągnie się rozpustnie na wysokość pół metra !!!
Do przygotowania tego przepisu możecie użyć domowych pierogów, skoro jednak ma być łatwo, przyjemnie i szybko –użyjcie gotowych pierogów sprawdzonej marki. Ja w tym przypadku użyłam pierogów ravioli z szynką i ricottą. W farszu pierogów była wyczuwalna nuta gałki muszkatołowej. Jak dla mnie było bosko i optymalnie. Pisałam Wam o Parmezanie ? Nie ? Zatem zapraszam Was na szczegóły tej delicji. Pyszne
Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (1). Całość wolniutko duście, aż warzywa będą miękkie. Teraz dodajcie sos pomidorowy oraz wodę (2). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (3).
Do sosu dodajcie listki świeżej bazylii (4). Nie żałujcie jej. Kontynuujcie duszenie sosu. Niech sos stanie się gęsty, aromatyczny i błyszczący od oliwy. W międzyczasie dodajcie do sosu czarne oliwki pokrojone na plasterki (5). Gotowy sos pozostawcie do wystudzenia. Teraz ugotujcie pierogi i również pozostawcie je do wystudzenia. Składnie zapiekanki: do przestudzonego sosu dodajcie ugotowane pierogi (6).
Całość wymieszajcie (7). Teraz dodajcie pokrojoną w kostkę mozzarellę i znów całość wymieszajcie (8). Zawartość patelni przełóżcie do naczynia do zapiekania. Wierzch zapiekanki oprószcie startym Parmezanem (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Pierogi muszą się zapiekać przez około 15-20 minut lub do momentu kiedy wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. W razie konieczności uruchomcie funkcję termoobiegu. Zapiekane pierogi z mozzarellą i oliwkami są gotowe. Pychotka !
Przed zapieczeniem sos oraz pierogi muszą zostać wystudzone, w przeciwnym wypadku ser mozzarella od razu się rozpuści.