![]() |
Dziś proponuję Wam przepis z cyklu z ziemi włoskiej do Polski czyli zapiekane pierogi z serem mozzarella i oliwkami, a wszystko okraszone aromatycznym sosem pomidorowym z bazylią.
Przepis na zapiekane pierogi jest bardzo prościutki do wykonania, a jego aromat i smak jest wprost zniewalający i, jak sami się przekonacie, będziecie wracać do tego przepisu już zawsze. Gwarantuję
Co uzależnia? Z pewnością pomidorowy i błyszczący od oliwy sos, który został zaaromatyzowany bazylią. Ponad to do sosu dodałam czarne oliwki, które w tej kompozycji tworzą małżeństwo idealne. Dobrych rzeczy nigdy dość- oto wisienka na torcie- ser mozzarella, który po zapieczeniu ciągnie się rozpustnie na wysokość pół metra !!!
Do przygotowania tego przepisu możecie użyć domowych pierogów, skoro jednak ma być łatwo, przyjemnie i szybko –użyjcie gotowych pierogów sprawdzonej marki. Ja w tym przypadku użyłam pierogów ravioli z szynką i ricottą. W farszu pierogów była wyczuwalna nuta gałki muszkatołowej. Jak dla mnie było bosko i optymalnie. Pisałam Wam o Parmezanie ? Nie ? Zatem zapraszam Was na szczegóły tej delicji. Pyszne
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie sosu: na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (1). Całość wolniutko duście, aż warzywa będą miękkie. Teraz dodajcie sos pomidorowy oraz wodę (2). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do sosu dodajcie listki świeżej bazylii (4). Nie żałujcie jej. Kontynuujcie duszenie sosu. Niech sos stanie się gęsty, aromatyczny i błyszczący od oliwy. W międzyczasie dodajcie do sosu czarne oliwki pokrojone na plasterki (5). Gotowy sos pozostawcie do wystudzenia. Teraz ugotujcie pierogi i również pozostawcie je do wystudzenia. Składnie zapiekanki: do przestudzonego sosu dodajcie ugotowane pierogi (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość wymieszajcie (7). Teraz dodajcie pokrojoną w kostkę mozzarellę i znów całość wymieszajcie (8). Zawartość patelni przełóżcie do naczynia do zapiekania. Wierzch zapiekanki oprószcie startym Parmezanem (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Pierogi muszą się zapiekać przez około 15-20 minut lub do momentu kiedy wierzch zapiekanki ładnie się zarumieni. W razie konieczności uruchomcie funkcję termoobiegu. Zapiekane pierogi z mozzarellą i oliwkami są gotowe. Pychotka !
Przed zapieczeniem sos oraz pierogi muszą zostać wystudzone, w przeciwnym wypadku ser mozzarella od razu się rozpuści.