Pomidory zapiekane w piekarniku to fantastyczna przystawka, szczególnie latem, kiedy pomidory są najsłodsze i najlepsze. Przygotowanie zapiekanych pomidorów według tego przepisu nie wymaga wielkiego nakładu pracy, ani nie zabiera dużo czasu, za to danie bardzo wzbogaca codzienne menu. Zanim pomidory trafią do piekarnika muszą zostać wydrążone i wypełnione farszem. Farsz wykonany jest z bułki tartej do której dodaje się oliwę, aromatyczne przyprawy, sól i pieprz. W wyniku pieczenia na powierzchni każdego pomidora powstanie chrupka skórka. Małym, kontrastującym i bardzo smacznym dodatkiem są kuleczki kaparów wkładane do środka każdej połówki pomidora. Zapiekane pomidory polecam podawać na zimno w towarzystwie innych warzyw z piekarnika, na przykład z zapiekaną cebulą, zapiekanym bakłażanem, cykorią itp. Zapiekane pomidory świetnie komponują się jako dodatek do sera mozzarella, fasolki, brokułów, kalafiora. Innymi słowy – lato w pełni i pomidor rządzi.
Pomidory przekrójcie na połówki (1). Nożem usuńcie gniazda szypułki (2), a przy pomocy łyżki wybierzcie część miąższu ze środka każdej połówki pomidora (3).
Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę (4). Ułóżcie pomidory. Do każdej połówki pomidora włóżcie kilka kaparów oraz sól i pieprz do smaku (5). Przygotujcie farsz. Do tartej bułki dodajcie tyle oliwy, aby bułka się związała i powstała gęsta papka. Do smaku dodajcie sól i czarny mielony piperz oraz poszatkowaną natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej. Każdą połówkę pomidora wypełnijcie przygotowanym farszem (6). Pomidory musicie zapiekać w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut, do momentu kiedy bułka się przypiecze.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję