Proponuję przepis na bardzo udane połączenie jakim są szparagi z serem feta. Oprócz wskazanych składników w przepisie użyłam również tartą bułkę, która zmieszana z oliwą po zapieczeniu szparagów stała się chrupiąca i bardzo smaczna. Dla aromatu, polecam użyć oregano oraz czosnek. Te przyprawy bardzo dobrze komponują się z serem feta.
Przepis jest prościutki. Składa się z dwóch etapów- krótkiego gotowania szparagów oraz ich zapieczenia. Całość przygotowania przepisu powinna Wam zająć nie więcej niż pół godziny. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników musicie dobierać wg własnych potrzeb. Według mnie najlepiej sprawdzają się w tym przepisie zielone, długie i cienkie szparagi.Przepis bardzo polecam, jest naprawdę smaczny i zapraszam na jego szczegóły.
Obrane z łupin szparagi dodajcie do osolonej gotującej się wody (1). Gotujcie szparagi przez 4 minuty. Do miseczki dodajcie bułkę tartą oraz tyle oliwy, aby bułka po jej dodaniu zachowała postać mokrego piasku (2) (3).
Do bułki dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku (4) (5) (6).
Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę (7). Ułóżcie szparagi i dodajcie przygotowaną bułkę (8) (9).
Teraz dodajcie rozdrobniony ser feta oraz oregano (10) (11). Na końcu całość skropcie oliwą (12). Nastawcie piekarnik na 170 stopni i zapiekajcie szparagi przez około 15-20 minut.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję