PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-05

Zapiekane szparagi z serem feta

Zapiekane szparagi z serem feta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Seromakowiec

Proponuję przepis na bardzo udane połączenie jakim są szparagi z serem feta. Oprócz wskazanych składników w przepisie użyłam również tartą bułkę, która zmieszana z oliwą po zapieczeniu szparagów stała się chrupiąca i bardzo smaczna. Dla aromatu, polecam użyć oregano oraz czosnek. Te przyprawy bardzo dobrze komponują się z serem feta.
Przepis jest prościutki. Składa się z dwóch etapów- krótkiego gotowania szparagów oraz ich zapieczenia. Całość przygotowania przepisu powinna Wam zająć nie więcej niż pół godziny. Przepis jest intuicyjny. Ilości składników musicie dobierać wg własnych potrzeb. Według mnie najlepiej sprawdzają się w tym przepisie zielone, długie i cienkie szparagi.Przepis bardzo polecam, jest naprawdę smaczny i zapraszam na jego szczegóły.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Obrane z łupin szparagi dodajcie do osolonej gotującej się wody (1). Gotujcie szparagi przez 4 minuty. Do miseczki dodajcie bułkę tartą oraz tyle oliwy, aby bułka po jej dodaniu zachowała postać mokrego piasku (2) (3).  

Do bułki dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku (4) (5) (6).

Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę (7). Ułóżcie szparagi i dodajcie przygotowaną bułkę (8) (9).

Teraz dodajcie rozdrobniony ser feta oraz oregano (10) (11). Na końcu całość skropcie oliwą (12). Nastawcie piekarnik na 170 stopni i zapiekajcie szparagi przez około 15-20 minut.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE