![]() |
Zapraszam Was na mój szpinakowy przepis. Dzieło pt: “Zapiekane tortellini ze szpinakiem” jest kilku etapowy. Najpierw musicie przygotować bazę w postaci sosu beszamelowego, równocześnie musicie ugotować szpinak, potem wszystko należy zmiksować, doprawić, zredukować sos, ugotować tortellini, wymieszać tortellini z sosem. W końcu nadchodzi ten moment, kiedy danie można włożyć do piekarnika i patrzeć, jak całość się apetycznie rumieni.
Opowiem Wam również o zaletach przepisu. Jeśli zdecydujecie się odtworzyć przepis, to macie gwarancję, że otrzymacie taki smak, który pozostanie Wam w pamięci na zawsze i już na zawsze będziecie do tego przepisu powracać. Co więcej, sosem będziecie mogli się pochwalić przed rodziną i znajomymi. To jest po prostu szpinakowa bajka. Ze swojej strony mogę Wam podpowiedzieć, że gotowy sos, najlepiej w większej ilości, można bez problemu zamrozić i użyć go wtedy kiedy przyjdzie Wam na niego ochota. W takim przypadku przygotowanie obiadu, kolacji czy nawet przyjęcia zajmie Wam przysłowiowe 5 minut. Na ten czas zapraszam Was na szczegóły tego pięknego przepisu na sos szpinakowy. Motyle w brzuchu
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie szpinaku: na patelni rozpuście masło, dodajcie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (1) oraz wypłukany szpinak. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście szpinak do momentu kiedy ten puści sok (2). Zajmie Wam to około 10 minut. Przygotowanie beszamelu: na drugiej patelni rozpuście masło i oliwę. Proporcje ilości tych składników powinny wynosić 50/50. Dodajcie mąkę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Całość wymieszajcie (4). Teraz dodajcie mleko. Kontynuujcie mieszanie, tak aby mąka się rozpuściła w mleku; po chwili sos stanie się gęsty (5). Po zagotowaniu zdejmijcie patelnię z palnika. Teraz dodajcie przygotowany szpinak (6),
![]() |
![]() |
![]() |
całość wymieszajcie (7) i dodajcie również starty Parmezan (8). Zawartość patelni zmiksujcie przy pomocy blendera (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Sos będzie bardzo gęsty dlatego dodajcie mleko w ilości adekwatnej do gęstości sosu jaki chcecie otrzymać i co jest również oczywiste, w takiej ilości, aby nie zgubić szpinakowego sosu. Sos zagotujcie, zredukujcie, a do smaku dodajcie sól oraz pieprz (10) (11) (12). Sos szpinakowy jest gotowy.
![]() |
![]() |
![]() |
Tortellini ugotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowane pierożki dodajcie do sosu, wymieszajcie i przełóżcie całość do naczynia do zapiekania (13) (14). Powierzchnię zapiekanki oprószcie startym parmezanem (15). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 220 stopni z włączoną funkcją grill. Danie zapiekajcie przez około 10 minut lub do momentu kiedy ser się stopi i apetycznie zarumieni.