PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-01-30

Zapiekanka makaronowa- Timballo di maccheroni

Zapiekanka makaronowa- Timballo di maccheroni
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2-3 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: forma 33x 25 cm
 
Przeczytaj również: Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami

Zapraszam Was na przepis na zapiekankę makaronową. Dziś proponuję przepis na włoskie Timballo; popularne danie na Sycylii i w kuchni neapolitańskiej. Nie ma określonego przepisu na Timballo- wykonuje się je z makaronu, ryżu, z mięsem i ulubionymi dodatkami, w tym również z warzywami. Można również składniki Timballo upiec w cieście kruchym lub francuskim. Najważniejsze, aby było na BOGATO. Timballo to również włoski przepis bożonarodzeniowy. 
Moja wersja Timballo składa się min. z makaronu, pomidorowego sosu mięsnego, sera mozzarella, Grana Padana, gotowanej szynki i groszku. Ilości składników są intuicyjne, ja przygotowałam ich tyle, aby zmieściły się w sporej formie. Wystudzone Timballo można pokroić na porcje, zamrozić i wracać do niego za każdym razem kiedy przyjdzie Wam na niego ochota. Przepis należy do kategorii prostych przepisów. Zapraszam na jego szczegóły oraz na film z mojej kuchni.  

•Składniki•

 
składniki na sos
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania sosu: obraną cebulę i czosnek pokrójcie w kostkę i uduście na kilku łyżkach oliwy. Potem dodajcie mięso- najpierw ręcznie je rozdzielając potem łyżką (1). Kiedy mięso zamknie pory, dodajcie passatę pomidorową, wodę, sól i pieprz (2). Patelnie przykryjcie pokrywką duście powoli mięso przez 2-3 godziny. Czym dłużej tym lepiej. W razie potrzeby dodajcie wodę. Gotowy sos powinien być błyszczący. Ugotujcie makaron. Gotowy sos podzielcie na pół. Jedną połowę dodajcie do ugotowanego makaronu i całość wymieszajcie (3)

Składanie zapiekanki: na dno blaszki dodajcie makaron, sos, starty ser, pokrojoną mozzarellę, kawałki szynki i groszek. Następne warstwy układajcie analogicznie do wyczerpania się składników. Wierzch zapiekanki proponuję oprószyć startym serem Grana Padana. Sugeruję nie dawać na wierzch sera mozzarella, ponieważ podczas pieczenia najpierw ser się rozpuści, a kiedy wystygnie stwardnieje i skutecznie utrudni krojenie Timballo (4) (5) (6). Pieczenie zapiekanki: gotową zapiekankę włóżcie do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Timballo powinno się zapiekać ok. 30-40 minut.

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zamiast sera Grana Padano możecie użyć ser Parmezan.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE