PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim

Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Wielkanocny Biały Barszcz

Mam swój ulubiony przepis na zapiekankę makaronową. W skład mojego przepisu, oprócz makaronu, wchodzi sos bolońskim i pieczarki. Połączone składniki przykrywam kawałkami sera mozarella, posypuję parmezanem i fruu do piekarnika. Makaron zapiekam tak długo, aż powierzchnia sera stanie się lekko brązowa.

Ideą, dla której powstały przepisy na zapiekanki z makaronem, była potrzeba wykorzystania przez włoskie gospodynie domowe resztek jedzenia. Musimy przecież wziąć pod uwagę, że dawniej makaron wykonywano wyłącznie ręcznie, a zatem makaronowe resztki z dodatkiem serów takich jak na przykład mozzarella, parmezan to protoplaści nowożytnych zapiekanek makaronowych. A skoro mowa o nowożytnych zapiekankach z makaronem, to tak się szczęśliwie składa, że w każdej chwili można ugotować trochę makaronu i odmrozić przygotowany wcześniej i podzielony na porcje sos boloński. Dla podkręcenia smaku polecam dodać do zapiekanki pieczarki, świetnie również zdaje egzamin konserwowany groszek. W wersji na bogato nie może zabraknąć kilku łyżek 12% słodkiej śmietanki. Procedurę i przepis jak wykonać tradycyjny sos boloński Ragu znajduje się TUTAJ. Prawdziwa uczta !

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ser mozzarella pokrójcie w kostkę (1). Jeśli zamierzacie dodać do zapiekanki pieczarki polecam je  przez kilka minut obgotować. W tym celu pieczarki należy oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (2). Dodajcie pieczarki na patelnię (3).

Dodajcie do pieczarek wodę (4), przykryjcie i gotujcie je przez 5 minut. Obgotowane pieczarki dodajcie do sosu bolońskiego (5). Wszystkie składniki wymieszajcie i podgrzejcie (6).

Ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu i dodajcie do ciepłego sosu (7) (8). Teraz dodajcie śmietankę i sos lekko zredukujcie (9).

Przygotujcie naczynia do zapiekania. Naczynia wypełnijcie makaronem z sosem (10) i dodajcie pokrojony w kostkę ser mozzarella (11). Dodajcie również starty na tarce ser parmezan (12). Makaron musicie zapiekać przez kilka minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem oraz z włączoną funkcją grill, do momentu kiedy ser się roztopi i stanie się złoto- brązowy.

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE