![]() |
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie uwielbiam zapiekanki z makaronem i zapiekanki z ziemniakami. Proponuję przepis na zapiekankę ziemniaczaną o aromacie jesiennym. Do ziemniaków dodałam podsmażone borowiki oraz cieniutkie wręcz przezroczyste plasterki surowej, podwędzanej szynki. Jeszcze tylko trochę czosnku, kilka igiełek rozmarynu i w kuchni naprawdę zapachniało. Ziemniaki które wykorzystałam w przepisie na zapiekankę, zostały wcześniej ugotowane i obrane z łupiny. Z kolei świeże borowiki pokroiłam na plastry i przesmażyłam na oliwie z dodatkiem soli i czarnego mielonego pieprzu. Grzyby stały się bardzo aromatyczne. Do związania zapiekanki nie użyłam ani sosu beszamelowego, ani śmietany. Użyłam tylko oliwę. Po pierwsze nie chciałam zapiekance dodawać kalorii, a po drugie nie chciałam przede wszystkim maskować smaku i aromatu pierwszorzędnych borowików. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Serdecznie polecam.
![]() |
![]() |
![]() |
Ząbki czosnku obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze części (1). Plastry szynki porwijcie lub pokrójcie na paseczki (2). Borowiki oczyśćcie z piasku i również pokrójcie na plastry (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie do niej czosnek (4). Czosnek przesmażcie chwilę tak aby on zaaromatyzował oliwę. Dodajcie sól oraz pokrojone borowiki (5). Borowiki do smaku doprawcie czarnym mielonym pieprzem (6). Borowiki przesmażcie nie dużej niż przez 1-2 minuty.
![]() |
![]() |
![]() |
Na dno naczynia do zapiekania dodajcie oliwę (7). Pokrójcie w plastry ugotowane ziemniaki i ułóżcie je warstwami (8). Każdą warstwę skropić odrobiną oliwy. Na ostatnią warstwę ziemniaków dodajcie kilka igiełek świeżego lub mrożonego rozmarynu (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Ziemniaki oprószcie mielonym pieprzem (10) i dodajcie podsmażone wcześniej grzyby (11). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Zapiekanka ziemniaczana musi się zapiekać przez 15 minut. Następnie dodajcie przygotowane wcześniej kawałeczki szynki i zapiekajcie danie przez następnych 5 minut (12).
Zamiast cieniutkich plasterków szynki długodojrzewającej możecie użyć na przykład boczku. Jesli zdecydujecie się na boczek, najlepiej jeśli zostanie on dodany do zapiekanki wraz z wszystkimi innymi składnikami.