![]() |
Przepis na zapiekany bakłażan z kawałkami mozzarelli, sosu pomidorowego ze sporą ilością świeżej bazylii, startego parmezanu i czosnku nazywa się parmegiana. Jeśli ktoś jeszcze nie wypróbował przepisu na włoską parmiganę z bakłażana musi koniecznie nadrobić zaległości. Zapiekany bakłażan według tego przepisu jest po prostu obłędny w smaku.
Nazwa zapiekanki "parmigiana" nie jest nawiązaniem do nazwy sera czyli popularnego Parmezanu. Źródeł przepisu należy doszukiwać się na południu Włoch, w rejonie Neapolu i Sycylii. Nazwa pochodzi od sycylijskiego określenia "parmiciana", które oznacza poziomo nachodzące na siebie listewki drewnianych okiennic. W zapiekance w ten sam sposób układa się plasterki bakłażana.
Istnieją dwie szkoły dotyczące przygotowania bakłażana. Jedna szkoła zaleca usmażenie plastrów bakłażana na oliwie, a następnie odsączenie z nich nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika, druga z kolei zaleca pasterki bakłażana ugrillować. Mój przepis wykorzystuję drugą metodę. Zapraszam na przepis krok po kroku.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie zapiekanki z bakłażana proponuję rozpocząć od przygotowania sosu. W tym celu rozgrzejcie na oliwę (1). Dodajcie sos pomidorowy. Do smaku dodajcie poszatkowane liście bazylii (2) (3),
![]() |
![]() |
![]() |
dodajcie równie przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy (4) (5). Zredukujcie sos pomidorowy tak aby stał się gęsty i błyszczący. Bakłażany musicie umyć pokroić na plastry o grubości 2-5 mm (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Wszystkie plastry bakłażana musicie ugrillować (7). Ser mozzarella pokrójcie w kostkę (8). Składanie zapiekanki z bakłażana: Dla przygotowania zapiekanki potrzebne jest naczynie do zapiekania lub blaszka do pieczenia ciasta. Układanie zapiekanki należy rozpocząć od wlania na dno niezbyt dużej ilości przygotowanego wcześniej sosu. Następnie należy ułożyć warstwę bakłażanów tak, aby plastry częściowo nachodziły na siebie (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie kawałeczki sera mozzarella (10) i całą powierzchnie oprószcie sporą ilością startego parmezanu (11). Cykl w kolejności: sos pomidorowy, plastry bakłażana, ser mozzarella i parmezan powtarzajcie, aż do wyczerpania składników (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Ostatnia warstwą najlepiej jeśli to będzie tylko starty ser parmezan bez mozzarelli (13) (14). Powodem jest to, że mozzarella po wystygnięciu staje się twarda, co skutecznie utrudnia krojenie zapiekanki z bakłażana. Zapiekankę musicie piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut do momentu, kiedy powierzchnia stanie się złoto- brązowa (15).
Zamiast grillować plastry bakłażana możecie je również usmażyć na oleju.
Parmigina jest gotowa do konsumpcji zaraz po upieczeniu, ale najsmaczniejsza jest po kilku godzinach, kiedy wszystkie składniki się dobrze przegryzą.