PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-04

Zapiekany dorsz z kaparami

Zapiekany dorsz z kaparami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Domowe ciasto francuskie

Musicie wiedzieć, że kapary to nie jedyny składnik marynaty i “obkładu” dla zapiekanego dorsza w tym przepisie. Oprócz kaparów wyczujecie nutkę czosnku, szałwii, skórki cytrynowej i słodkiego masła. Dodałam również kapinkę pieprzu caynenne, aby dorsz był ciut ostry. Dorsza podałam ze “smażonymi ziemniakami na szybko” w wersji z gałką muszkatołową i tymiankiem. Jeśli przepis po tym wstępie wydaje się Wam skomplikowany, to rzucając okiem na procedurę przekonanie się, że jego przygotowanie jest bułką z masłem. Do przygotowania dania użyłam powszechnie dostępnych składników, które na pewno macie w lodówce, w szafce i na parapecie. Nic, tylko trza iść do kuchni i zrobić sobie święto w środku tygodnia, nagrodzić się, pocieszyć, zasmakować aromatów. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. Kombinujcie laugh

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie marynaty: drobno pokrójcie czosnek oraz listki szałwii. Dołóżcie teraz kapary i również je poszatkujcie (1). Cytrynę sparzcie dwukrotnie wrzątkiem, aby pozbyć się konserwantów i zetrzyjcie skórkę (2). Do smaku dodajcie sól (3).

Aby ryba była wyrazista w smaku, dodajcie również pieprz (4). Na koniec dodajcie oliwę, aby związać składniki (5). Część marynaty połóżcie na dno naczynia do zapiekana, ułóżcie filety dorsza (6),

i posmarujcie je resztą marynaty (7). Na koniec dodajcie kawałeczki masła (8) (9). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 z termoobigiem. Dorsz musi się piec przez około 15 minut. Upieczona rybę polejcie tłuszczem utworzonym podczas pieczenia. Pyreczki mile widziane. Będziecie się głaskać po brzuszkach laugh

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli używacie mrożonych filetów dorsza, pamiętajcie, aby po odmrożeniu dobrze odcisnąć z nich wodę.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE