PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Żeberka w sosie pomidorowym

Żeberka w sosie pomidorowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kopytka w kremowym sosie z krewetkami i cukinią

Zapraszam na ucztę z żeberek w sosie pomidorowym. Przepis na żeberka w sosie pomidorowym nie jest trudny. Najważniejszym jest zdobyć przynajmniej dwa paski chudych żeberek i można zaczynać wielkie gotowanie. Żeberka w sosie pomidorowym najpierw smażę, a następnie duszę żeberka w sosie pomidorowym tak długo, aż mięso stanie się bardzo mięciutkie i zacznie odchodzić od kości. Choć samo mięso wnosi duży wkład w smak sosu pomidorowego, jeśli jednak to ma być uczta, a jak podkreśliłam, żeberka są chudziutkie, dobrze jest podkręcić aromat sosu pomidorowego wywarem mięsnym lub przynajmniej warzywnym. W rezultacie otrzymamy rozpustne żebra i  błyszczący sos pomidorowy, który otuli mięso i który będzie zbierany z talerza pajdami chleba. To jest prawdziwa uczta dla smakoszy żeberek. Palce lizać.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć od przygotowania podstawowych składników, czyli cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Również w kostkę pokrójcie czosnek (2). Żeberka umyjcie, osuszcie, odkrójcie zbędny tłuszcz i podzielcie pasek żeberek na mniejsze porcje (3).

Smażenie żeberek. Na nieprzywieracjącą patelnię dodajcie tłuszcz (4) oraz przygotowane żeberka (5). Kawałki żeberek przesmażcie z każdej strony (6). Następnie żeberka usuńcie z patelni.

Duszenie żeberek. Na czystą patelnię dodajcie kilka łyżek tłuszczu (7), posiekaną cebulę i czosnek (8). Całość musicie przesmażyć do ich zeszklenia się. Następnie dołóżcie podsmażone wcześniej żeberka (9).

Dla aromatu dodajcie białe wino (10) i poczekajcie aż odparuje. Teraz dodajcie pomidory z puszki. Nie zaszkodzi je wcześniej zmiksować (11). Dodajcie również wywar (12).

Dla smaku dodajcie liść laurowy (13), z kolei amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać również kapinkę ostrej papryki. Na koniec dodajcie sól oraz czarny mielony pieprz (14). Patelnię przykryjcie pokrywą i duście żeberka przez ok. 80 minut lub do momentu kiedy żeberka staną się całkowicie mięciutkie i będą odchodzić od kości. W razie potrzeby uzupełnijcie sos wodą (15). W zależności od upodobań, sos możecie bardziej lub mniej zredukować. Ja lubię sos gęsty i błyszczący.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE