![]() |
Zapraszam na ucztę z żeberek w sosie pomidorowym. Przepis na żeberka w sosie pomidorowym nie jest trudny. Najważniejszym jest zdobyć przynajmniej dwa paski chudych żeberek i można zaczynać wielkie gotowanie. Żeberka w sosie pomidorowym najpierw smażę, a następnie duszę żeberka w sosie pomidorowym tak długo, aż mięso stanie się bardzo mięciutkie i zacznie odchodzić od kości. Choć samo mięso wnosi duży wkład w smak sosu pomidorowego, jeśli jednak to ma być uczta, a jak podkreśliłam, żeberka są chudziutkie, dobrze jest podkręcić aromat sosu pomidorowego wywarem mięsnym lub przynajmniej warzywnym. W rezultacie otrzymamy rozpustne żebra i błyszczący sos pomidorowy, który otuli mięso i który będzie zbierany z talerza pajdami chleba. To jest prawdziwa uczta dla smakoszy żeberek. Palce lizać.
![]() |
![]() |
![]() |
Proponuję rozpocząć od przygotowania podstawowych składników, czyli cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie ją w kostkę (1). Również w kostkę pokrójcie czosnek (2). Żeberka umyjcie, osuszcie, odkrójcie zbędny tłuszcz i podzielcie pasek żeberek na mniejsze porcje (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Smażenie żeberek. Na nieprzywieracjącą patelnię dodajcie tłuszcz (4) oraz przygotowane żeberka (5). Kawałki żeberek przesmażcie z każdej strony (6). Następnie żeberka usuńcie z patelni.
![]() |
![]() |
![]() |
Duszenie żeberek. Na czystą patelnię dodajcie kilka łyżek tłuszczu (7), posiekaną cebulę i czosnek (8). Całość musicie przesmażyć do ich zeszklenia się. Następnie dołóżcie podsmażone wcześniej żeberka (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla aromatu dodajcie białe wino (10) i poczekajcie aż odparuje. Teraz dodajcie pomidory z puszki. Nie zaszkodzi je wcześniej zmiksować (11). Dodajcie również wywar (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla smaku dodajcie liść laurowy (13), z kolei amatorzy ostrzejszych smaków mogą dodać również kapinkę ostrej papryki. Na koniec dodajcie sól oraz czarny mielony pieprz (14). Patelnię przykryjcie pokrywą i duście żeberka przez ok. 80 minut lub do momentu kiedy żeberka staną się całkowicie mięciutkie i będą odchodzić od kości. W razie potrzeby uzupełnijcie sos wodą (15). W zależności od upodobań, sos możecie bardziej lub mniej zredukować. Ja lubię sos gęsty i błyszczący.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję