Zapraszam na 4 moje ulubione przepisy na ziemniaki. Jako pierwszy przepis proponuję: ziemniaki z masłem i koperkiem. Polecam te ziemniaki wykorzystać jako przystawka obiadowa lub jako składnik bufetu na przyjęcia. Drugim przepisem na ziemniaki jest ten który wykonuję najczęściej- czyli smażone ziemniaki z rozmarynem. Wykorzystuję je jako przystawkę zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. Jako że nadaję z Wielkopolski nie mogło zabraknąć w tym zestawie pyrów z gzikiem. Jest to samodzielne danie obiadowe w Wielkopolsce. Ostatnim przepisem na ziemniaki są smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem. Danie stanowi przystawkę obiadową na bogato. Polecam wykorzystać ten patent planując przyjęcie gości- będą mile zaskoczeni. Na stronie Tapenda jest przepis na danie kompletne, w którym wykorzystuję smażone ziemniaki z szalotką. Zajrzyjcie TUTAJ. Do wszystkich tych przepisów polecam ziemniaki sałatkowe czyli nie mączne. Ilości składników musicie dobrać wg potrzeb, gustu i smaku. Zapraszam na szczegóły przepisów oraz film z mojej kuchni.
Ziemniaki z masłem i koperkiem: ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na kawałki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Do odcedzonych gorących ziemniaków dodajcie masło, koperek oraz sól i pierz do smaku (1) (2) (3).
Smażone ziemniaki z rozmarynem: ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki. Gotujecie w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania się wody. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól morską lub inną naturalną sól. Dodajcie ziemniaki- mogą być jeszcze gorące. Smażcie je przez kilkanaście minut, co jakiś czas przewracając na każdą stronę. W międzyczasie dodajcie igiełki rozmarynu- każdy rodzaj będzie dobry. Do smaku dodajcie pieprz i słodką paprykę w proszku ( opcja) ( 4) (5) (6)
Pyry z gzikiem: ziemniaki ugotujcie do miękkości w łupinie. W tym czasie rozetrzyjcie widelcem twaróg, dodajcie poszatkowaną dymkę, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek ( opcja). Podawajcie tak przygotowany twaróg- GZIK z gorącymi ziemniakami (7) (8) (9).
Smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem: Umyte ziemniaki pokrójcie na ćwiartki lub ósemki. Szalotkę obierzcie z łupin i tak samo ją pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól morską lub inną naturalną sól. Dodajcie ziemniaki. Patelnię przykryjcie pokrywką. Smażcie ziemniaki cały czas pod pokrywką przez około 15- 20 minut. Co jakiś czas przewracajcie je na drugą stronę. W połowie czasu smażenia dodajcie szalotkę i tymianek. Każdy rodzaj tymianku ( świeży, suszony, mrożony) będzie dobry. Temperatura smażenia nie może być BARDZO wysoka, aby skraplająca się para od razu się nie wygotowała i ziemniaki się nie przypaliły. Kontrolujcie sytuację (10) (11) (12).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję