PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-02-02

Ziemniaki na 4 sposoby

Ziemniaki na 4 sposoby
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: kilkanaśnie minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Zupa cebulowa z serem i grzankami

Zapraszam na 4 moje ulubione przepisy na ziemniaki. Jako pierwszy przepis proponuję: ziemniaki z masłem i koperkiem. Polecam te ziemniaki wykorzystać jako przystawka obiadowa lub jako składnik bufetu na przyjęcia. Drugim przepisem na ziemniaki jest ten który wykonuję najczęściej- czyli smażone ziemniaki z rozmarynem. Wykorzystuję je jako przystawkę zarówno do dań mięsnych jak i rybnych. Jako że nadaję z Wielkopolski nie mogło zabraknąć w tym zestawie pyrów z gzikiem. Jest to samodzielne danie obiadowe w Wielkopolsce. Ostatnim przepisem na ziemniaki są smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem. Danie stanowi przystawkę obiadową na bogato. Polecam wykorzystać ten patent planując przyjęcie gości- będą mile zaskoczeni. Na stronie Tapenda jest przepis na danie kompletne, w którym wykorzystuję smażone ziemniaki z szalotką. Zajrzyjcie TUTAJ. Do wszystkich tych przepisów polecam ziemniaki sałatkowe czyli nie mączne. Ilości składników musicie dobrać wg potrzeb, gustu i smaku. Zapraszam na szczegóły przepisów oraz film z mojej kuchni.

•Składniki•

 
ziemniaki z masłem i koperkiem
 
 
ziemniaki z rozmarynem
 
 
pyry z gzikiem
 
 
ziemniaki z szalotką i tymiankiem
 
 

•Przygotowanie•

Ziemniaki z masłem i koperkiem: ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na kawałki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Do odcedzonych gorących ziemniaków dodajcie masło, koperek oraz sól i pierz do smaku (1) (2) (3)

Smażone ziemniaki z rozmarynem: ziemniaki obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki. Gotujecie w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania się wody. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól morską lub inną naturalną sól. Dodajcie ziemniaki- mogą być jeszcze gorące. Smażcie je przez kilkanaście minut, co jakiś czas przewracając na każdą stronę. W międzyczasie dodajcie igiełki rozmarynu- każdy rodzaj będzie dobry. Do smaku dodajcie pieprz i słodką paprykę w proszku ( opcja) ( 4) (5) (6)

Pyry z gzikiem: ziemniaki ugotujcie do miękkości w łupinie. W tym czasie rozetrzyjcie widelcem twaróg, dodajcie poszatkowaną dymkę, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz szczypiorek ( opcja). Podawajcie tak przygotowany twaróg- GZIK z gorącymi ziemniakami (7) (8) (9)

Smażone ziemniaki z szalotką i tymiankiem: Umyte ziemniaki pokrójcie na ćwiartki lub ósemki. Szalotkę obierzcie z łupin i tak samo ją pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie sól morską lub inną naturalną sól. Dodajcie ziemniaki. Patelnię przykryjcie pokrywką. Smażcie ziemniaki cały czas pod pokrywką przez około 15- 20 minut. Co jakiś czas przewracajcie je na drugą stronę. W połowie czasu smażenia dodajcie szalotkę i tymianek. Każdy rodzaj tymianku ( świeży, suszony, mrożony) będzie dobry. Temperatura smażenia nie może być BARDZO wysoka, aby skraplająca się para od razu się nie wygotowała i ziemniaki się nie przypaliły. Kontrolujcie sytuację (10) (11) (12).


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE